Μεταρρύθμιση Ευρωζώνης και αυτόνομος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός τα κύρια θέματα των συζητήσεων
Το «καυτό» θέμα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης που θέτει επιτακτικά από την αρχή της εκλογής του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Συνάντηση, ωστόσο, που όπως υποστηρίζει το Reuters δεν πρόκειται να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε λίγες μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ που θα απέχουν μακράν από το μεγάλο «όραμα» για ανασύσταση της Ευρώπης που κυριάρχησε στην προεκλογική ατζέντα του Γάλλου προέδρου.
Εξάλλου, όπως επισημαίνει το Reuters, πέραν των ενδοκυβερνητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μέρκελ, το πρόβλημα είναι ακόμη βαθύτερο: η καγκελάριος παραμένει επιφυλακτική και κυρίως φοβάται μήπως και προκαλέσει την οποιαδήποτε αναστάτωση στους Γερμανούς φορολογούμενους. Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν βλέπει μπροστά και σκέπτεται στρατηγικά για την Ευρώπη.
Όπως και να έχει, ο χρόνος για τις όποιες αποφάσεις έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, καθώς απομένουν μόλις 10 ημέρες για τη σύγκληση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Μία Σύνοδος που θα διεξαχθεί σε μία πολύ δύσκολη χρονική περίοδο, καθώς το προσφυγικό προκαλεί αναταράξεις τόσο εντός της Γερμανίας όσο και εντός της ΕΕ.
Στο Βερολίνο πάντως Γερμανοί και Γάλλου υπουργοί συνεδριάζουν για το θέμα της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης στον πύργο του Μέζεμπεργκ, ενώ έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου για τις 17.00 ώρα Ελλάδος.
Οι νέες ισορροπίες με την Ιταλία
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιταλία, στην πρώτη γραμμή της υποδοχής αιτούντων άσυλο εδώ και χρόνια, προκάλεσε νέα κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του πλοίου Aquarius που μετέφερε 630 πρόσφυγες και μετανάστες ανοικτά της Λιβύης.
Επειτα από μία «οδύσσεια» στα νερά της Μεσογείου, οι Αφρικανοί στην πλειοψηφία τους έφθασαν τελικά στην Ισπανία.
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφωνούν ως προς ένα σημείο: η διαχείριση των μεταναστών πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, την ώρα που χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορά τους και η πίεση για μία στάση «ο καθένας για τον εαυτού του» αυξάνεται.
Το τελεσίγραφο
Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ που έχει ήδη συμπληρώσει 13 χρόνια στην καγκελαρία, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, δεδομένου του τελεσιγράφου που της έδωσε ο υπουργός των Εσωτερικών και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας -αδερφού κόμματος του CDU της Μέρκελ- Χορστ Ζέεχοφερ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ίδιος υποστηρίζει πως θα δώσει εντολή για την «άμεση επαναπροώθηση» των αιτούντων άσυλο από τα γερμανικά σύνορα στις χώρες εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Χορστ Ζέεχοφερ ελάχιστα τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αποπομπής του που θα έφερνε και την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού στην πρώτη σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κανείς δεν αναμένει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων στο τέλος του Ιουνίου για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στην χώρα εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Ομως, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι πιθανό να συμφωνήσουν για την σημαντική ενίσχυση της Frontex, για την δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Αφρική και στην εναρμόνιση της πολιτικής ασύλου.
Η καγκελάριος λέει επίσης ότι θέλει να ανανεώσει τις διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Μεταρρύθμιση ad minima
Επιπρόσθετα, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και το εμβληματικό μέτρο της σύστασης αυτόνομου προϋπολογισμού που θα δίνει την δυνατότητα επενδύσεων, μεγάλη φιλοδοξία του Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να οδηγήσει σε συμβιβαστική λύση με το Βερολίνο. Το Παρίσι ελπίζει σε μία σημαντική συμφωνία ως προς το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμβιβαστική λύση που προωθείται ωστόσο δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις γαλλικές προσδοκίες για έναν κοινό προϋπολογισμό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού η καγκελάριος έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχθεί παρά έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης περιορισμένο σε μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων.
Η καγκελάριος βρίσκεται ανάμεσα στην δεξιά πτέρυγα του συνασπισμού, που φοβάται μήπως η Γερμανία κληθεί να πληρώσει για τις «πολυέξοδες» χώρες της νότιας Ευρώπης, και την αριστερή πτέρυγα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που την καλεί να σταματήσει τις «εκπτώσεις» και να υιοθετήσει τις γαλλικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις.
Οι δύο χώρες είναι πιθανόν επίσης να συμφωνήσουν επί κοινής βάσης για την φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Τελευταίο θέμα της συνάντησης, η ενίσχυση της Ευρώπης της Άμυνας, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να περικόψει την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της γαλλικής πρότασης για μία «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επέμβασης», ένα είδος κοινού στρατηγείου κρίσης που θα περιλαμβάνει περί τις δέκα χώρες και θα οδηγήσει στην σύσταση κοινής στρατιωτικής δύναμης.
Το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αρχίσει ήδη από τον Ιούνιο η υλοποίηση αυτού του σχεδίου.