Να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις αλλά είναι αναξιοπρεπές να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός
Σε ασυνήθιστα έντονο τόνο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε τους θεσμούς να μην επιβάλλουν ένα νέο «μεταμφιεσμένο πρόγραμμα» στην Ελλάδα.
«Το λέω κατηγορηματικά: δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. Μάλιστα, πρόσθεσε πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.
Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν δυο 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup την Πέμπτη κατά το οποίο πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για να τερματισθεί το τρίτο πρόγραμμα αρωγής στην Ελλάδα, που αποτελούνταν από διεθνή δάνεια σε συνδυασμό με αυστηρή λιτότητα.
Ο Μοσκοβισί παραδέχθηκε πως η ΕΕ οφείλει «να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται στην Ελλάδα και πως οι δημοσιονομικές πολιτικές συνεχίζουν να είναι υγιείς», όμως πρότεινε μια λύση που να βρίσκεται στα μισά του δρόμου «ανάμεσα στο υπερβολικά λίγο και το υπερβολικό», υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα σεβάστηκε αυτά που της αναλογούσαν στο συμβόλαιο».
Ο Μοσκοβισί δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος» πως το Eurogroup θα τερματίσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν είναι πιθανό να μην φθάσουμε σ' αυτή την λήξη», διαβεβαίωσε υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.
«Το να το αγνοήσουμε θα ήταν άδικο και εντελώς αναξιοπρεπές», τόνισε. «Πρόκειται για μια σελίδα που πρέπει να γυρίσει για τη χώρα και για όλη την ευρωζώνη», πρόσθεσε.
ΟΟΣΑ προς Eurogroup: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους… και πολύ αργήσατε
Κάλλιο αργά παρά ποτέ αλλά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα είναι – εν ολίγοις- το μήνυμα του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία προς το Eurogroup και τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Ο επικεφαλής του Οργανισμού καλεί σε άμεσες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, μεθαύριο, 21 Ιουνίου, καθώς, όπως λέει, η απομείωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα.
Μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γκουρία, εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε, η απομείωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε έχει γίνει πολύ νωρίτερα με την πλήρη στήριξη όλων των χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι τότε υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος και επέλεξαν να τις προστατεύσουν, δανείζοντας στην Ελλάδα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος να μετατραπεί σε δημόσιο.