Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις

Οι φοροτεχνικοί κάνουν αίτημα προς την ΑΑΔΕ λέγοντας πως η παράταση είναι «επιβεβλημένη»

Ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο παράτασης των φορολογικών δηλώσεων 2018. Οι φοροτεχνικοί έχουν καταθέσει αίτημα προς την ΑΑΔΕ αναφέροντας πως η παράταση είναι επιβεβλημένη, κυρίως λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη λειτουργία του Taxisnet.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η παράταση έως και τις 30 Ιουλίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ), αναφέρει πως πέρα από τις ημέρες που το Taxisnet υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι δυνατή η αποστολή των δηλώσεων ή να γίνεται με σημαντική καθυστέρηση, υπάρχουν ακόμη αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης από δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους.

Πάνω 80.000 συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση ώστε να διορθωθούν στα εκκαθαριστικά τους τα σωστά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων για το έτος 2017 και να αλλάξει ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν.

Επιπλέον έχουν υπάρξει προβλήματα στη συμπλήρωση του Ε1, συγκεκριμένα στον κωδικό 007 του πίνακα 6, που αφορά τη φιλοξενία. Ειδικότερα, όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους πρέπει να το δηλώσουν υποχρεωτικά μαζί με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, και οι υπόχρεοι που φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 και να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων και τους μήνες φιλοξενίας.

Ακόμη, για πολλούς υπόχρεους δεν έχουν ανεβεί οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους.