Έτοιμοι για σύγκρουση με την Ελλάδα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται για αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα αναφορικά με τους όρους του «χρυσού αντίο» ενόψει την ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Guardian.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ανησυχίες για μία ενδεχόμενη τέταρτη χρηματοπιστωτική κατάρρευση της Ελλάδας, αν δεν υπάρξει μία συμφωνία με την ΕΕ για διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους της, είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους πριν το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.
Ο Guardian σημειώνει πως το ΔΝΤ αναμένεται να μη συμμετάσχει σε μία τέτοια συμφωνία, αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, και χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ η Γερμανία και οι άλλοι «σκληροί» της Ευρώπης, όπως η Αυστρία και η Φινλανδία, πιθανόν να ζητήσουν αυστηρότερους όρους που θα επιβληθούν στην Ελλάδα ως «αντίτιμο» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.
«Όλοι έχουν συμφέρον να μειώσουν το βάρος, για την Ελλάδα και για τους υπόλοιπους πιστωτές», δήλωσε ο σύμβουλος του Πιέρ Μοσκοβισί, Ολιβιέ Μπεγί, προσθέτοντας: «Αν αφήσουμε υπερβολικά μεγάλο βάρος, αυτό θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της Ελλάδας».
Όσον αφορά στο θέμα του ΔΝΤ, παρατήρησε: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι το ΔΝΤ να δώσει την άποψή του για τα μέτρα για το χρέος. Αυτό που αναμένουν οι αγορές είναι να πει ότι είναι αρκετά αξιόπιστα».
Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συμφωνήσει σε ένα καθεστώς μεταμνημονιακής παρακολούθησης αυστηρότερο σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Το Eurogroup θα απαιτήσει να επισκέπτεται την Αθήνα κάθε τρίμηνο, αντί για το συνηθισμένο εξάμηνο. Οι επισκέψεις από την Κομισιόν θα συνεχιστούν μέχρι η Ελλάδα να έχει αποπληρώσει το 75% των συνολικά 230 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστά στους Ευρωπαίους πιστωτές της.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις εκκλήσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης που θα δώσει στη χώρα μας πρόσβαση σε περαιτέρω πόρους, εφόσον αντιμετωπίσει έκτακτες δαπάνες ή μείνει ξανά εκτός χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο Χανς Φάιλμπριφ, πρόεδρος του EuroWorking Group, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αν δεν είναι αξιόπιστη, δεν θα βγούμε. Αυτός είναι ο πρώτος όρος».
Ο Φάιλμπριφ ξεκαθάρισε επίσης ότι οι κοινοτικές συνθήκες απαγορεύουν το «κούρεμα» οφειλών, ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει πως η μείωση του «βουνού» χρέους με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι ο μοναδικός τρόπος να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της χώρας μας.