Μακρόν και Μέρκελ συμφωνούν σε προϋπολογισμό επενδύσεων μερικών δεκάδων δισ. ευρώ
«Μια συμφωνία για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, είναι πιθανό να υπογραφεί αύριο κατά την γαλλογερμανική σύνοδο» γράφει η γαλλική La Tribune.
«Πιθανόν να περιέχει την δημιουργία ενός προϋπολογισμού επενδύσεων για την Ευρωζώνη, περιορισμένου σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ, χρηματοδοτημένα από φόρο στις οικονομικές συναλλαγές» προσθέτει. «Μετά από μήνες διαφωνιών για το θέμα, Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται πλέον πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης», ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για την τελειοποίηση μιας συμφωνίας στο υψηλότερο επίπεδο με την ευκαιρία του γαλλογερμανικού συμβουλίου και υπό την Προεδρία Μέρκελ και Μακρόν.
«Παραμένουν δύο ή τρία σημαντικά σημεία που χρήζουν διευκρίνησης, αλλά παραμένουν υπό εξέταση και είναι περιορισμένα. Στους δύο ηγέτες εναπόκειται τώρα να δουν αν το τελικό βήμα μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργικών συμβουλίων την Τρίτη» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η Γερμανία θα περιορίσει τον προϋπολογισμό επενδύσεων τελικά σε μερικές δεκάδες δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο ο Μακρόν επιθυμούσε να ανέρχεται σε εκατοντάδες δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός επενδύσεων θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από έναν φόρο στις συναλλαγές, ενώ η γαλλική πρόταση για φορολόγηση των γιγάντων του διαδικτύου έχει απορριφθεί από το Βερολίνο, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.
O ESM αναμένεται να διευρύνει τις αρμοδιότητες του. Θα μπορεί έτσι να δανείζει χώρες που αντιμετωπίζουν εξωγενείς κρίσεις (όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία σε περίπτωση προβλημάτων λόγω Brexit). Δεν θα ονομαστεί ωστόσο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αντίθετα με τις επιδιώξεις της Γερμανίας καθώς η Γαλλία έχει αρνηθεί και δεν επιθυμεί «να φοβίσει » το ΔΝΤ. Αντίστοιχα, το Βερολίνο έχει αρνηθεί την ιδέα ενός Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι δύο χώρες αποκλίνουν ακόμα στην τραπεζική ένωση αλλά και στην κοινή εγγύηση καταθέσεων για όλους τους πελάτες των τραπεζών της ευρωζώνης. Το Βερολίνο απαιτεί από τις τράπεζες σε εθνικό επίπεδο να ξεκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.