Η Κομισιόν ζητά εμπροσθοβαρή μέτρα για το ελληνικό χρέος ενώ ανοίγει δρόμο για απόφαση μετά τις 21 Ιουνίου
«Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να πάρει στα δικά της χέρια τη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξής της, εντός του πλαισίου του ευρώ, και μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εάν παραμείνει στο δρόμο της εσωτερικής υπευθυνότητας» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε ομιλία του σε συνέδριο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ελλάδα έχει διορθώσει πολλές από τις διαρθρωτικές της ανισορροπίες που την κατέστησαν «ειδική περίπτωση» εντός της ευρωζώνης και είναι έτοιμη να πάρει στα χέρια της τις οικονομικές της αποφάσεις όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, τόνισε. «Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άμεσα και εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος ζητά η Κομισιόν
Την αναγκαιότητα να αποφασιστούν άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μέρος των οποίων πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, εκφράζει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.
Όπως είπε, στόχος, να παρουσιαστεί στις αγορές ένα πειστικό πλάνο για τη μετά μνημόνιο εποχή, ώστε η Ελλάδα σταδιακά να γυρίσει σε αυτές για δανεισμό. Υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δεν πρέπει να στραφεί άμεσα στις αγορές και ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να υποστηρίζουν τη λογική αυτή.
Ο κ. Ντομπρόβσκις, αν και επαναλαμβάνει το deadline της 21ης Ιουνίου, προσθέτει ότι «δεν είναι χαραγμένο σε πέτρα». Εκτιμάι, επίσης, ότι όλα τα καυτά θέματα παραμένουν ανοικτά: το ακριβές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους -όπως σημειώνει ούτε αυτά είναι χαραγμένα σε πέτρα-, το πώς θα είναι η επιτήρηση στη μεταμνημονιακή περίοδο, οι μεσομακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι (fiscal trajectory αλλά και μέτρα όπως η περικοπή συντάξεων στις αρχές του 2019), καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ολα παραμένουν προς συζήτηση, τονίζει, ενώ απέχουμε μόνο 10 μέρες από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.
Για το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί πως η συμμετοχή του θα αφορά μάλλον σε «τεχνική συμβολή» στην παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.
Το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση είναι να μην παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα χρόνια, ώστε να χτίσει την αξιοπιστία της. Στέλνει, όμως, και μήνυμα προς τους πιστωτές ότι πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» και η ισορροπία στις αποφάσεις, όταν ερωτάται για την απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι «αυτόματη» η σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη.