Την Πέμπτη κληρώνει για την υποδόση του 1 δισ.
Το παζλ των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης συμπληρώνεται μέχρι την Πέμπτη με τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα και τις νομοτεχνικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα θα ανακοινωθούν με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέχρι την Πέμπτη ενώ οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθούν με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη. μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019 - 2022).
Την ίδια ημέρα κληρώνει και για την δόση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την τρίτη αξιολόγηση και η εκταμίευση της θα κριθεί με βάση τα καινούργια στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει συγκεντρώσει και θα αποστείλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας- ESM η ελληνική πλευρά. Για να μην χαθούν αυτά τα λεφτά τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 15 Ιουνίου, διαφορετικά επιστρέφουν στον «κουμπαρά» του δανείου των 86 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο πληρωμών μετά τον Απρίλιο όπου τα κρατικά φέσια μειώθηκαν μόλις κατά 130 εκατ. ευρώ στα 3,35 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο ορίζει πως μέχρι τον Αύγουστο οι οφειλές αυτές θα πρέπει να μηδενιστούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει και από τα λεφτά των δόσεων, αλλά και από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών ο λογαριασμός για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι φουσκωμένος. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα είναι φουσκωμένα για το 15% των υπόχρεων. Οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από χαμηλά από 10 και 20 ευρώ και θα φθάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, «χτυπώντας» μεταξύ άλλων λαϊκές κατοικίες αλλά και τουριστικές περιοχές και νησιά.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι για πρώτη φορά θα πιαστούν στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ο οποίος σήμερα επιβάλλεται σε περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με αύξηση του αφορολογήτου ορίου ενδεχομένως κατά 50.000 ευρώ.
Με τη αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται ο μεγαλύτερος «κορμός» με τα προαπαιτούμενα μέτρα που απορρέουν από την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το πολυνομοσχέδιο μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019 -2022), που ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να ψηφιστούν αυτή την Πέμπτη, 14 Ιουνίου, από τη Βουλή.
Μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου θα ακολουθήσει η σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές, έως τις 19 Ιουνίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το κείμενο με τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η έκθεση αυτή μαζί με εκείνες της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου που είναι ημερομηνία – σταθμός για μια συμφωνία «πακέτο» (χρέος, 4η αξιολόγηση, μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας).