Η πολιτική του στην οικονομία αλλά και απέναντι στη Δύση διώχνει τεράστια κεφάλαια από τη χώρα
Την αποστροφή των επενδυτών στην τουρκική οικονομία επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Bloomberg σήμερα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Ερντογάν πριν από 15 χρόνια, οι επενδυτές δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις με την προοπτική να κερδίσει και τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Ανησυχώντας για το γεγονός, ότι η εγγύηση πολιτικής σταθερότητας με τον Ερντογάν δεν υφίσταται πλέον, οι επενδυτές πωλούν τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, οδηγώντας την τουρκική λίρα σε διαδοχικά χαμηλά και τις αποδόσεις του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο. Σημειώνει δε, ότι οι διαβεβαιώσεις, ότι ο Ερντογάν είναι τελικά ένας πραγματιστής σε οικονομικά ζητήματα, έχουν αντικατασταθεί από φόβους, ότι η αφοσίωσή του στην ανάπτυξη οδηγεί την οικονομία στα τάρταρα.
«Η νίκη του Ερντογάν θα είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την αγορά, καθώς θα σήμαινε πιθανή συνέχιση της πολιτικής του», δήλωσε ο Paul Greer, ο οποίος διαχειρίζεται ένα κεφάλαιο αναδυόμενων αγορών ύψους 2 δισ. δολαρίων για την Fidelity International στο Λονδίνο. Η λαϊκή υποστήριξη που είχε ο Ερντογάν τα τελευταία 16 χρόνια, ήταν μία ευπρόσδεκτη αλλαγή από τις κυβερνήσεις συνασπισμού που οδήγησαν στο χάος την τουρκική οικονομία τη δεκαετία του 1990, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι «τώρα διαχειριστές κεφαλαίων της Aberdeen Asset Management Plc. και της RAM Capital λένε, ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και μια παράταση της εξουσίας του δεν μπορεί να εκληφθεί καλά από τις αγορές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός, ότι ο Ερντογάν ο οποίος παραμένει το φαβορί στις επικείμενες εκλογές, δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι δεν θα συνεχίσει τις λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές, για να στηρίξει την ανοδική οικονομική ανάπτυξη. Όπως επισημαίνει, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα πέρσι ακόμη και από την Κίνα, με τους αναλυτές όμως να προειδοποιούν, ότι ο ρυθμός αυτός δεν ήταν ούτε υγιής, ούτε βιώσιμος και προέτρεψαν στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων οικονομικών ανισορροπιών.
Οι ανησυχίες όμως των επενδυτών δεν περιορίζονται στην οικονομία, τονίζει το Bloomberg. Όπως επισημαίνει, η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στη Δύση. Παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από 2 χρόνια και η όλο και πιο αυταρχική εξουσία του Ερντογάν απομακρύνει δύο από τις μεγαλύτερες πηγές κεφαλαίων της χώρας του, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, η δεύτερη από τις οποίες εξετάζει και τη λήψη άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.
«Εάν η νίκη του Ερντογάν και του κόμματος του σημαίνει τη συνέχιση των σημερινών μη βιώσιμων πολιτικών, τότε η Τουρκία δεν είναι μια καλή επενδυτική περίπτωση» δήλωσε ο Βίκτορ Σαμπώ της Aberdeen Asset Management Plc, η οποία διαχειρίζεται 14 δισ. δολάρια σε χρέος αναδυόμενων αγορών.