Στην τελική ευθεία για τις 21 Ιουνίου και την επικύρωση της εξόδου του Αυγούστου αλλά και οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 21 Ιουνίου όπου η Αθήνα «ποντάρει» να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την επικύρωση της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, αλλά και για το ελληνικό χρέος.
Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουνίου, κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός σχεδιασμός τοποθετεί την ψήφιση του νομοσχεδίου, από την Ολομέλεια, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικά ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί, θέματα φορολογίας, ενεργειακά θέματα, χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ζητήματα δημόσιας διοίκησης και εργασιακά.
Της ψήφισης του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα προηγηθεί ακόμη ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) και θα ψηφιστεί έως την Τρίτη 12 Ιουνίου.
Στο Παρίσι το επόμενο επεισόδιο στο θρίλερ για το ελληνικό χρέος
Οι πρώτες αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά της Κομισιόν και του ESM, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς του ιδιώτες αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι του EuroWorking Group την Πέμπτη στο Παρίσι. Το θρίλερ για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Ιουνίου αφού σε πολιτικό επίπεδο οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν ακόμα αρκετά από την τελική συμφωνία.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος όχι όμως και από την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες , παρά την πίεση της Κομισιόν και την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει η συμφωνία για όλα (αξιολόγηση, μεταμνημονιακή εποπτεία, χρέος) στις 21 Ιουνίου, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ροκανίζει το χρόνο, στρέφοντας τους προβολείς των αποφάσεων για αργότερα.