Σήμερα ανακοινώνεται η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο
Στο τραπέζι δυο προτάσεις για επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης δανείων ύψους 130 δισ. και η προεξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από το πρώτο μνημόνιο
Την ώρα που παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πλησιάζει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων, εντείνονται οι διεργασίες στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.
Μετά τη συνεδρίαση του Washington Group του Καναδά από το οποίο δεν βγήκε λευκός καπνός, ο επόμενος σταθμός είναι το EuroWorkingGroup της Πέμπτης όπου αναμένεται να εξετασθούν δυο προτάσεις των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους. Οι προτάσεις αποσκοπούν στη μείωση των τόκων εξυπηρέτησής του και στο περιορισμό των δανειακών της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που συντάχθηκαν στις Βρυξέλλες έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις αφορούν:
1. Την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ του EFSF που δόθηκαν στην Ελλάδα με το δεύτερο μνημόνιο και πρέπει να αποπληρωθούν την περίοδο 2023 -2054. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής έως 15 χρόνια. Οι Γερμανοί ζητούν τριετή επιμήκυνση αλλά φαίνεται να έχει επέλθει σύγκλιση σε ορίζονται που κινείται γύρω στα 5 με 7 έτη.
2. Την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που δόθηκαν με το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα και έχουν κόστος πάνω από 3,5% με χρήματα του τρέχοντος προγράμματος του ESM που έχει μέσο επιτόκιο 0,8%.
Με αυτές τις δυο προτάσεις, αυτό που επιτυγχάνεται είναι να μειωθούν άμεσα οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και οι δανειακές ανάγκες της Αθήνας.
Σήμερα στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να μάθει από την Ελληνιστική Στατική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Επίσης μέχρι το μεσημέρι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά όργανα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες που εξόφλησε το προηγούμενο διάστημα. Από τα στοιχεία θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Για να μη χάσει η κυβέρνηση την δόση θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές στοιχεία που να αποδεικνύουν πως από το Μάρτιο έως σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει επεκτείνει πανελλαδικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Αύριο, Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνει την κοινοβουλευτική ομάδα για το περιεχόμενο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που απορρέουν από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας. Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για μία συνολική συμφωνία, δόση, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα με τα πιο σημαντικά να είναι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναυπολογισμός των συντάξεων με σκοπό την μείωση τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.