Υπερ-υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει ο Ερντογάν μετά τις εκλογές

Υπερ-υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει ο Ερντογάν μετά τις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να μειώσει τον αριθμό των υπουργείων από 21 σε 14

Τη συγκέντρωση σχεδόν όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διαχείριση της οικονομίας σε ένα υπερ-υπουργείο σχεδιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αν κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η αλλαγή αυτή θα επέλθει στο πλαίσιο μίας γενικότερης αναδιάρθρωσης του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία ο αριθμός των υπουργείων θα μειωθεί από 21 σε 14. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές θα απλοποιήσουν τις συναλλαγές με κυβερνητικούς φορείς, όπως είναι οι αιτήσεις για παροχή επενδυτικών κινήτρων σε επιχειρήσεις.

«Με το τρέχον σύστημα, κάνεις αίτηση σε ένα υπουργείο για κίνητρα και σε ένα άλλο υπουργείο για να παρακολουθεί τα κίνητρα, σε ένα άλλο υπουργείο για την πληρωμή των κινήτρων, και εν τέλει σε ένα άλλο υπουργείο για την επιθεώρηση», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας: «Δεν είναι σωστή αυτή η λογική».

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ επιβλέπει την οικονομία, αν και τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Εμπορίου και Ανάπτυξης έχουν όλα οικονομικό αντικείμενο. Σύμφωνα με το σχέδιο του Ερντογάν, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Εμπορίου, τμήματα του υπουργείου Οικονομίας και το τουριστικό τμήμα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού θα συγχωνευθούν σε ένα νέο υπουργείο.