Συμφώνησαν να αναλάβει ο ΟΟΣΑ συμβουλευτικό ρόλο στη νέα στρατηγική ανάπτυξης και την ψηφιακή στρατηγική
Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας που επιβεβαιώνεται από τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε χθες για τη χώρα μας ο ΟΟΣΑ, καθώς και η δυνατότητα της Ελλάδας να ολοκληρώσει άμεσα και χωρίς νέες επιβαρύνσεις το πρόγραμμα στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση με τον γ.γ. του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία στο Παρίσι.
Ο κ. Παππάς παρουσίασε στον Άνχελ Γκουρία την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας, καθώς και την πορεία υλοποίησης εμβληματικών ψηφιακών έργων, όπως το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, την Εθνική Υποδομή Ευφυούς Γεωργίας, το Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων με ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode) και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω του συστήματος Video Assistant Referee (VAR). Παράλληλα, εξήγησε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, ότι έχει ήδη εγκριθεί η υλοποίηση δεκάδων έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης συζήτησε με τον κ. Γκουρία την Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες για την επαναβιομηχάνιση της χώρας, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν η 4η βιομηχανική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups, καθώς και τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία, ο κ. Παππάς ανέφερε, ότι «η Ελλάδα τα καταφέρνει, μπαίνει στη νέα εποχή με αξιώσεις και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Η συνεργασία με σημαντικούς Οργανισμούς είναι σίγουρα επωφελής και μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα στη χώρα μας. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της κοινωνίας και τις θέτουμε στην καρδιά της νέας εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας».
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε, ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ανέκτησε το κύρος και τη διεθνή της αξιοπιστία και συμμετέχει πλέον ισότιμα στις διεθνείς εξελίξεις. Με τον κ. Γκουρία συζητήσαμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της χώρας και της οικονομίας. Συμφωνήσαμε πλήρως στους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η Στρατηγική για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία, αλλά και για την ανάγκη προωθημένων πολιτικών για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας και τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε εντατικά για την εμβάθυνση και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδίου, αξιοποιώντας και την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ».
Οι δύο Έλληνες υπουργοί συμφώνησαν με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, να αναλάβει ο Οργανισμός συμβουλευτικό ρόλο, τόσο στη νέα Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελλάδας, όσο και στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας.