Στις 4 Ιουνίου κληρώνει για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. της τρίτης αξιολόγησης
Οι συζητήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας και την μορφή της επιτήρησης προς την χώρα μας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τους δανειστές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Ιταλία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις η μεταπρογραμματική επιτήρηση δεν θα είναι αντίστοιχη ενός νέου προγράμματος. Όμως όπως ξεκαθαρίζει δεν αποτελεί ούτε λευκή επιταγή για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι επισκέψεις των δανειστών που θα είναι τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, να μην γίνονται καν στην χώρα μας αλλά σε ουδέτερο έδαφος.
Οι οριστικές αποφάσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης και δεσμεύσεων θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου μαζί με το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ακόμη υπάρχει δρόμος και η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι τις 14 Ιουνίου αλλά και στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης.
Στις 4 Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε μετά το τελευταίο Eurogroup οι δανειστές περιμένουν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου έως τον Απρίλιο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ της τρίτης αξιολόγησης η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Μάρτιο. Προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και η ομαλή διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο. Η διαθεσιμότητα της δόσης, λήγει όπως επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη ο Κλάους Ρέγκλινγκ στις 15 Ιουνίου και είναι προφανές ότι καμία εμπλεκόμενη πλευρά δεν θα ήθελε να υπάρξει απώλειά της.
Στην ίδια ημερομηνία, 4 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ανεπισήμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει χαμηλώσει τον πήχη στο 2,3% από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2018 και με το υπό κατάθεση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-22, κυβερνητικός αξιωματούχος έχει προσδιορίσει το στόχο σε 2%-2,1%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών ανεπισήμως έχει κάνει λόγο για 1,7% ενώ την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΟΣΑ δίνει στη δημοσιότητα τις νεότερες προβλέψεις του.
Οι αναπτυξιακές προοπτικές του 2018, είναι καθοριστικές για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι δανειστές συμφωνούν ότι φέτος «πιάνεται» ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο πηγές του ΔΝΤ έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι στη βάση των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ θα κριθούν οι τελικές απαιτήσεις του Ταμείου σχετικά με το αφορολόγητο.
Το ΔΝΤ, εξαιτίας των διαφωνιών με το Βερολίνο στο ζήτημα του χρέους, εμφανίζεται με το ένα πόδι εκτός του ελληνικού προγράμματος (ο χρόνος τελειώνει στο τέλος του μήνα για ενεργοποίηση του προγράμματος έχει διαμηνύσει) αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί αναφορικά με το ρόλο που θα έχει στη μεταμνημονιακή περίοδο.