Ύστατη ευκαιρία να υπερκεραστεί η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του λεγόμενου Washington Group, το οποίο αναμένεται να συγληθεί εκτάκτως με την ευκαιρία της Συνόδου των G7 στον Καναδά, αναμένεται να βρεθεί την προσεχή Πέμπτη 31 Μαΐου το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κυριότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας), με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν ή ενδεχομένως και την ίδια την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, θα διερευνηθούν οι λύσεις και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί την διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ. Η προσέγγιση στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα σημάνει θετική έκθεση διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους και από το ΔΝΤ, η έκθεση του οποίου όμως θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τη λήξη του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.
Αντιθέτως, η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό χρέος θα συνοδεύει την έκθεση συμμόρφωσης της 4ης αξιολόγησης και θα δημοσιοποιηθεί έως τις 19 Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα το «πράσινο φως» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την έξοδό της από το πρόγραμμα προσαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι των Βρυξελλών εκτιμούν, ότι πιθανότατα το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτήν την εξέλιξη. Ωστόσο, η έκθεσή του για το ελληνικό χρέος που όπως αναφέρεται παραπάνω, θα δημοσιοποιηθεί μετά την απόφαση του Eurogroup, θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά, αναλόγως με το περιεχόμενο της, τους επενδυτές στις αγορές ομολόγων.
Μέχρι τότε βέβαια η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα και να συναινέσει στη συμφωνία μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συμφωνηθεί. Η προθεσμία της 14ης Ιουνίου για την εκπλήρωσή τους είναι ανελαστική, καθώς στο Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί πριν τις 21 Ιουνίου, θα συζητηθεί η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών. Εν τω μεταξύ, όπως τόνιζε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, η μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας είναι σχεδόν συμφωνημένη. Η «ενισχυμένη επιτήρηση» αποτελεί θεσμοθετημένη διαδικασία εντός ΕΕ από το 2013, ωστόσο η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, που θα ενταχθεί σε αυτή.