Θα παρέχει επενδύσεις και χρηματοδότηση, καθώς και οικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες
Εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018 αναμένεται να υλοποιηθεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και των νεοσύστατων επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών και των κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και των δημόσιων φορέων, σύμφωνα με το 106σέλιδο κείμενο για την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο, η δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να προωθήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα παρέχει επενδύσεις και χρηματοδότηση καθώς και οικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για τη στήριξη αυτών των δραστηριοτήτων, θα εκδίδει τίτλους και θα συγκεντρώνει κεφάλαια και ρευστότητα. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) δεν θα λαμβάνει καταθέσεις οποιουδήποτε είδους και θα επιδιώξει αρχικά έμμεση χρηματοδότηση.
Η ΕΑΤ θα αποτελέσει εξέλιξη του Ομίλου ETEAN. Θα δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης ο οποίος θα ενεργεί ως κεντρικός διαχειριστής κεφαλαίων και εγγυητής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΕΑΤ θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαια που διαχειρίζεται σήμερα. Θα χρησιμοποιήσει επίσης υπάρχοντα κονδύλια από ιδρύματα εταίρους (π.χ. TANEO) και κεφάλαια των οποίων η διαχείριση υπάγεται στο ETEAN.
Ο όμιλος ETEAN θα αναδιαρθρωθεί, η διοικητική του ικανότητα θα ενισχυθεί και οι βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης της ΕΕ θα παρασχεθούν μέσω της τεχνικής βοήθειας από μια ευρωπαϊκή τράπεζα αναφοράς (benchmark).
Η ΕΑΤ δεν θα εστιάζει στην λιανική τραπεζική και θα δύναται επίσης να ενεργεί ως διαμεσολαβητής για τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς και άλλους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, είτε αυτοί υποστηρίζονται είτε όχι, εντός μιας προκαθορισμένης αρμοδιότητας, βάσει διαγεγνωσμένων αποτυχιών της αγορας χωρίς να παραγκωνίζονται οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις της αγοράς.
Ειδικότερα, η ΕΑΤ θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για:
• Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις
• Συνεταιρισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις
• Οχήματα ειδικού σκοπού
• Οργανισμούς, εταιρείες και άλλους δημόσιους φορείς, παρέχοντας χρηματοδότηση και συμβουλευτικό έργο, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Θα έχει επίσης την δυνατότητα να παρέχει εγγυήσεις για τα δάνεια στα οποία συμμετέχει η Τράπεζα, ως πρωτογενής ή δευτερογενής οφειλέτης, για το σύνολο του δανείου ή για τμήμα αυτού. Η ΕΑΤ θα επικεντρωθεί σε βασικά έργα, κυρίως:
• στρατηγικά και καινοτόμα ποιοτικά έργα
• έργα Υποδομών, ιδιαίτερα εκείνα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδα
• έργα Ελληνικού και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από παρόμοιους πολυμερείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Η ΕΑΤ θα παρέχει επίσης στις επιχειρήσεις χρηματοοικονομικές συμβουλές και συμβουλές για την υλοποίηση έργων, καθώς και εμπειρογνωμοσύνη στον δημόσιο τομέα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Η συμβολή της στην εκπόνηση και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Η Τράπεζα μπορεί να συγκεντρώνει ρευστότητα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα και να εκδίδει ομόλογα σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Η συνεργασίες με ευρωπαϊκές εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι θα παρέχουν επιπλέον πόρους για τους σκοπούς της ΕΑΤ.
Η ΕΑΤ εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για τη μετατροπή του ETEAN στην Ελληνική Ανάπτυξιακή Τράπεζα.