«Η τεχνική συμφωνία είναι στα χέρια μας»
«Το περασμένο Σάββατο "ολοκληρώθηκε" η συζήτηση με τους θεσμούς και καταλήξαμε σε τεχνική συμφωνία, ουσιαστικά μία ολοκληρωμένη συμφωνία για όσα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 21 Ιουνίου, ώστε να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, αφού επικυρωθεί στo eurogroup της επόμενης Πέμπτης», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο 105,5» και πρόσθεσε πως αυτή τη φορά και «σε αντίθεση με ότι συνέβαινε, ήταν εντελώς σαφές σε όλους ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό το δικό της σκέλος της συμφωνίας και ότι η Ελλάδα θα πρέπει τον Αύγουστο να βγει οριστικά από τα προγράμματα».
Ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει, υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η τεχνική συμφωνία είναι στα χέρια μας και περιλαμβάνει πολύ σημαντικές θετικές ρυθμίσεις που κέρδισε η ελληνική πλευρά», όπως είπε:
- επιτάχυνση της διαδικασίας που απαιτεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
- επέκταση στη ρύθμιση χρεών και σε αυτά που δημιουργήθηκαν το 2017
- σημαντική αύξηση ορίου επένδυσης από τις 50.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ για την fast-track διαδικασία (χωρίς μελέτη βιωσιμότητας)
- επαναφορά για την ενιαία τιμή βιβλίου
- προοδευτικότητα στην χρέωση και αναλογικότητα στον ΕΝΦΙΑ, που αποτρέπει τις μεγάλες αυξομειώσεις (ο στόχος ήταν να ωφεληθούν οι περιοχές με λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση)
- σημαντική αύξηση στα επιδόματα στέγασης (πέρα από το ΚΕΑ, θα καλύπτουν πολύ περισσότερους δικαιούχους από την αρχική πρόβλεψη)
- καμία επιπλέον επιβάρυνση στα αναπηρικά επιδόματα
Πολύ κρίσιμη επίσης είναι «η συμφωνία που επετεύχθη στα ζητήματα αδειοδότησης στη βιομηχανία, αφενός για απλοποίηση διαδικασιών και αφετέρου για προστασία του δημόσιου συμφέροντος σε θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος. Η συμφωνία αυτή, αποτέλεσμα πολύ σοβαρής μελέτης του υπουργείου Οικονομίας, θα δώσει διέξοδο σε σειρά από παραγωγικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης.
Αναφέρθηκε επίσης στο αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι «έχει σημασία η μεθοδολογία με την οποία εκπονήθηκε. Είναι μία μεγάλη κατάκτηση, το γεγονός ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε και ολοκλήρωσε την εκπόνηση ενός συνολικού, "ολιστικού σχεδίου"».
«Αποτελεί την συμπύκνωση και αποτύπωση μίας μακράς διαδικασίας διαλόγου, κριτικής και παρατηρήσεων, με παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα τελευταία δύο χρόνια, που κορυφώθηκε με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Εκπονήθηκε από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, όχι από τους εκτός της χώρας ούτε ανατέθηκε ως μελέτη σε κάποια ιδιωτική εταιρεία», όπως υπογράμμισε.