Οι τρεις προτεραιότητες που θα τεθούν επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο
Στην παρουσίαση σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, αναφέρεται σε δημοσίευμά του στο διαδίκτυο το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η εκκίνηση της ελληνικής οικονομίας περιστρέφεται βάση αυτού γύρω από τις τράπεζες.
Όπως αναφέρεται, το σχέδιο των 110 σελίδων θέτει τρεις κύριες προτεραιότητες: 1) Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, 2) την κατάργηση των capital controls κεφαλαιακών περιορισμών και 3) τη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου έχει στην διάθεσή του το αμερικανικό πρακτορείο, αυτά τα βήματα θα αυξήσουν «την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας».
Στο πλαίσιο της «αναμόρφωσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δημιουργήσει συνεταιριστικές τράπεζες, που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών επιχειρήσεων. Επίσης, η διατήρηση επαρκών επιπέδων κεφαλαίου στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής», σύμφωνα με το έγγραφο, καθώς όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι τέσσερις αυτές τράπεζες κατέχουν περίπου το 96% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
«Κόκκινα» δάνεια
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πέρασαν με επιτυχία στις αρχές Μαΐου τα stress tests της ΕΚΤ, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, που ανέρχονται σχεδόν στο 50% του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγήσει. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η σταδιακή απόσυρση της κυβέρνησης από την υποστήριξη των σημαντικών συστημικών τραπεζών «θα σχεδιαστεί διεξοδικά, με βάση μια ορθολογική διαχείριση των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθούν δίκαιοι όροι και ομαλή μετάβαση», ενώ η εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών θα είναι σημαντική για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Επισημαίνεται, ότι με τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διαχείριση τους θεωρείται σημαντική, προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να επικεντρωθούν στην εμπορική τους λειτουργία και να υποστηρίξουν οικονομικά τις βιώσιμες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Αναφορικά με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιολογήσει τα κόστη και τα οφέλη της υιοθέτησης μιας εναλλακτικής διαδικασίας για την επίλυση των κόκκινων δανείων, όπως η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Bloomberg σημειώνει, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 37% στα 64,6 δισ. ευρώ από 101,8 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται να μειωθούν κατά 47% στα 38,6 δισ. ευρώ από 72,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019. Τέλος, η άρση των capital controls και το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών θα επαναφέρει την απελευθέρωση των εγχώριων τραπεζικών συναλλαγών, τερματίζοντας τους ελέγχους που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2015. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι με την άρση των capital controls θα αυξηθούν τα όρια για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, διευκολύνοντας επιχειρήσεις και ιδιώτες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Το αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπει ακόμη την σύσταση μιας σειράς εργαλείων για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με άλλες οντότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), θα συσμεταξύ των οποίων και την ίδρυση μιας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η τράπεζα αυτή θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και δημόσιων φορέων. Δεν θα επικεντρωθεί στη λιανική τραπεζική, αλλά μπορεί να ενεργεί ως μεσολαβητής χρηματοδότησης για τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.