Ξεκαθαρίζει το τοπίο μέσα στις επόμενες μέρες για τον νέο χαράτσι
Ως γνωστό οι εμπορικές τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές στα τέλη Μαρτίου είναι αυξημένες στο 60% των ζωνών της χώρας μειωμένες στο 17% και αμετάβλητες για το 13 % των ζωνών της χώρας.
Ήδη προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις ή ακραίες αποκλίσεις (με διαφορές τιμών πάνω από 60%) για περίπου 2.000 τιμές ζώνης δηλαδή περίπου το 20% των τιμών ζώνης της χώρας. Οι τιμές αυτές παραπέμπονται στην δευτεροβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ που θα πρέπει να ολοκληρώσει το «ξεσκαρτάρισμα» των εκτιμήσεων των ιδιωτών.
Η δευτεροβάθμια επιτροπή αφού βρει λύση για τις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές θα κάνει μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για να εκτιμήσει πόσο αλλάζει το εισπρακτικό αποτέλεσμα του βασικού φόρου ακινήτων.
Κυβέρνηση και δανειστές, συμφώνησαν αρχικά επί της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Το παιχνίδι των τελικών επιβαρύνσεων – ελαφρύνσεων στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων παραμένει ανοιχτό.
Με τις νέες αντικειμενικές, οι λεγόμενες λαϊκές συνοικίες όπως Κερατσίνι και Πέραμα θα δουν αυξήσεις και πιθανότατα οι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ φέτος. Στις λεγόμενες ακριβές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μπορεί να μειωθούν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ.
Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο. Έως τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ενώ έως το ίδιο χρονικό ορόσημο θα έχουν ψηφιστεί και οι τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι χωρίς παρέμβαση στους συντελεστές , για το 82% των ιδιοκτητών ακινήτων το φετινό ραβασάκι ΕΝΦΙΑ θα ήταν το ίδιο με πέρυσι, για έναν στους δέκα ( 10%) θα προέκυπταν επιβαρύνσεις και για το υπόλοιπο 8% μειώσεις. Αυτή όμως ενδέχεται να μην είναι η τελική κατανομή.
Η γενική εικόνα πάντως, από την άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών παραπέμπει σε περισσότερες και εντονότερες αυξήσεις παρά σε μειώσεις.