Η συμπρόεδρος του γερμανικού Die Grünen μιλάει για ελευθερία κινήσεων από την ελληνική πλευρά
«Πρέπει να γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διότι η καθαρή πολιτική της αυστηρής λιτότητας δεν προσφέρει τίποτα. Πρέπει όμως να συνοδεύεται από μια νέα επενδυτική πολιτική, να δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να μπορεί να επενδύει. Να έχει η ελληνική κυβέρνηση την ελευθερία να κάνει δημόσιες επενδύσεις. Για την επίλυση θεμάτων όπως είναι οι πελατειακές σχέσεις ή η αλλαγή των δομών, πρέπει να είναι οι ίδιοι οι Έλληνες υπεύθυνοι να βρουν τις λύσεις», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συμπρόεδρος του -προσκείμενου στο κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen)- ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, Έλεν Ιμπερσέαρ.
Για το μεταναστευτικό- προσφυγικό θέμα τονίζει: «Καταρχάς δεν μπορεί να συνεχίσουν η Ελλάδα και η Ιταλία να φέρουν το κύριο βάρος της σωτηρίας και υποδοχής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου είτε επειδή διώκονται πολιτικά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή δεν είναι αλληλέγγυα Ευρώπη», ενώ για την πρόταση να δίνονται χρήματα σε χώρες που δέχονται πρόσφυγες και να περικόπτονται από όσες αρνούνται, πιστεύει: «Το να διαχωρίσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες σε καλές και κακές δεν νομίζω πως βοηθά ιδιαίτερα. Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις. Αυτό δεν αποκλείει όμως τη διαφορετική αντιμετώπισή τους».
Αναφερόμενη στις προτάσεις Μακρόν η συμπρόεδρος του ιδρύματος Χάινριχ Μπέλ λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα πρέπει καταρχάς να δούμε τι εννοείται συγκεκριμένα με τις προτάσεις αυτές, θα πρέπει να δει κανείς ξεχωριστά την κάθε μία. Η σκέψη όμως ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με την εμβάθυνση στην Ευρώπη είναι σωστή», προσθέτει όμως ότι «στη Γερμανία υπάρχει ο φόβος πως η αναδιανεμητική ένωση/ η ένωση αναδιανομής χρήματος (transfer union) τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς θα χειριστούμε αυτό το θέμα, έτσι ώστε να αποφευχθούν αυτά χωρίς να απολέσουν την πλειοψηφία οι φιλοευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις. Είναι σαφές όμως ότι μόνο η πολιτική της λιτότητας δεν λύνει ούτε τα προβλήματα της ευρωζώνης, ούτε θα ενδυναμώσει την συνοχή της Ευρώπης. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο».
Για το αν πιστεύει πως μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο η κ. Μέρκελ θα παρουσιάσει κοινές θέσεις με τον κ. Μακρόν, απαντά: «Θα δούμε τι θα κάνει, διότι υπάρχει ο φόβος στο κόμμα της ότι θα χρησιμοποιηθούν χρήματα των Γερμανών για να καλυφθούν κενά άλλων χωρών. Γνωρίζει όμως από την άλλη πολύ καλά ότι η σταθερότητα της Γερμανίας είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή συνοχή».
Για την κατάσταση στην Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική είπε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η Τουρκία είναι στον δρόμο να γίνει ένα αυταρχικό κράτος εάν δεν είναι ήδη με όσα συμβαίνουν. Η συνέχιση όμως των διαπραγματεύσεων είναι αναγκαίος όρος ζωής για τους δημοκράτες και η διακοπή τους θα ήταν σαν να έριχνε κάποιος νερό στον μύλο του κ. Ερντογάν».