Προϋπολογισμός, πρωτογενή πλεονάσματα και Μεσοπρόθεσμο στη σημερινή ατζέντα του Χίλτον
Εκτός ατζέντας θα μείνουν από τις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στο Χίλτον τόσο το αγκάθι της μείωσης του αφορολογήτου ορίου όσο και τα αντίμετρα. Ειδικά για το αφορολόγητο το ΔΝΤ έχει ήδη πει ότι θα περιμένει τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινώσει στις 4 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ και θα αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2018 και μετά «σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές Αρχές» θα κρίνει αν απαιτείται το μέτρο να εφαρμοστεί από το 2019 αντί από το 2020 όπως έχει ψηφιστεί. Έτσι, σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται νέα συζήτηση για το χρόνο εφαρμογής του μειωμένου αφορολογήτου. Όσον αφορά στον επαναυπολογισμός των συντάξεων, είναι μέσα στη «λίστα» με τα 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θεωρείται κομβικό για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Από το «ψαλίδι» στις συντάξεις θα εξοικονομηθούν πόροι που θα μειώσουν το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού κατά 1,8 δις. ευρώ το 2019.
Σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και του κουαρτέτου θα βρεθούν η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου (2019-2022) θα βρεθούν «επί τάπητος», δεύτερη ημέρα, των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο Χίλτον.
Στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων με το «κουαρτέτο» θα βρεθούν και οι νέες αντικειμενικές αξίες. Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η Υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.200 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να έχει κριθεί και η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων, χθες, στο Χίλτον κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορείας της τέταρτης αξιολόγησης παρά τις τέσσερις, πέντε δύσκολες «στροφές» που υπάρχουν στον δρόμο που οδηγεί σε τεχνική συμφωνία (SLA).
Εν τω μεταξύ χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρουσίασε το φετινό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει φοροκυνηγητό σε 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες για την είσπραξη ενός ποσού πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προβλέπει ακόμη την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα φορολογούμενους στους οποίους οι φορολογικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τέτοια μέτρα και διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών κλήσεων για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους.