Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι δεν πείθονται ούτε από την έξοδο από το πρόγραμμα
Παρά τη διαφαινόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο, η δυσπιστία των αγορών δημιουργεί αρνητική δυναμική, σύμφωνα με άρθρο στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, το οποίο αναμεταδίδει στην διαδικτυακή της έκδοση η Deutsche Welle.
O αρθρογράφος παρατηρεί, ότι ούτε η ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης, ούτε η επιτυχημένη έκβαση των stress tests των ελληνικών τραπεζών μπόρεσαν να ανακόψουν την πτωτική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. «Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία στις 21 Αυγούστου το πρόγραμμα διάσωσης και μετά από 8 χρόνια αναπτύσσεται και πάλι η οικονομία της, όμως οι θετικές αυτές προοπτικές φαίνεται να μην ενθουσιάζουν τους επενδυτές» σημειώνει η εφημερίδα.
«Ο λόγος γι αυτό είναι η διακηρυγμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να παραιτηθεί από την μεταμνημονιακή πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (ECCL) του ΔΝΤ» αναφέρει και συμπληρώνει, ότι «το κίνητρο είναι πολιτικό, διότι η ECCL συνδέεται με νέους όρους. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ισχυρίζεται, ότι αποκαθιστά μια δημοσιονομικά κυρίαρχη χώρα». Επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε απόθεμα ρευστότητας γύρω στα 20 δισ. ευρώ, για να μπορεί να εξουδετερώνει επιθέσεις καιροσκόπων μετά την έξοδο από το μνημόνιο», ωστόσο σημειώνει, ότι «εάν το ποσό επαρκεί, είναι αμφίβολο», διότι όπως υποστηρίζει «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η δυσπιστία των αγορών».
Το άρθρο υποστηρίζει ακόμη, ότι «η αρνητική δυναμική που πηγάζει από την έλλειψη εμπιστοσύνης, αποτυπώθηκε στις εξελίξεις του εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου Folie-Folie». Ο αρθρογράφος περιγράφει αναλυτικά την «επίθεση» που δέχτηκε η ελληνική εταιρεία από ξένο fund, με αποτέλεσμα να υποστεί καθίζηση η μετοχή της και οι μέτοχοί της να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, για να συγκρατήσουν την πτωτική τάση.