«Πυρά» Μακρόν για τα γερμανικά πλεονάσματα

«Πυρά» Μακρόν για τα γερμανικά πλεονάσματα

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα της χώρας είναι σε βάρος των άλλων

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν χαρίστηκε στους οικοδεσπότες του Γερμανούς κατά την τελετή του βραβείου Καρλομάγνος που του απονεμήθηκε, κάνοντας λόγο για γερμανικό «φετιχισμό» με τα πλεονάσματα και κάλεσε το Βερολίνο να προχωρήσει σε άμεσες μεταρρυθμίσεις, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε, ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να δράσουν άμεσα για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. «Δεν πρέπει να περιμένουμε. Εθνικιστές, δημαγωγοί και φόβοι εκφράζονται καθαρά. Όποιος θέλει την Ευρώπη, θα πρέπει να εκφράζεται το ίδιο καθαρά. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τα επόμενα 30 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε μάλιστα, ότι η Γερμανία διακρίνεται από έναν «φετιχισμό», όσον αφορά τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα «τα οποία όμως είναι εις βάρος των άλλων», όπως τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι η Ευρώπη για να προχωρήσει, θα πρέπει να σπάσει ταμπού και επανέλαβε την πρότασή του για έναν ενιαίο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη. Ο Μακρόν δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή από κοινού με άλλες χώρες.

Και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και προειδοποίησε πως «η κλιμάκωση των προηγούμενων ωρών κατέδειξε, ότι πράγματι πρόκειται για ζήτημα πολέμου και ειρήνης». Έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και δήλωσε πως η Γερμανία πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.