Καθυστέρηση υλοποίησης των προαπαιτούμενων θα σημάνει καθυστέρηση στην εκταμίευση στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος
Λίγα 24ωρα πριν την επιστροφή του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα, η κυβέρνηση και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών φαίνεται πως έχουν μπει στην τροχιά της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση παρά το γεγονός ότι ελάχιστα από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί. Και εδώ είναι το περίεργο. Σε άλλη περίπτωση, θα είχαν αγριέψει και θα είχαν στείλει αυστηρά τελεσίγραφα στην Αθήνα.
Από την ενημέρωση που έκανε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, για το ελληνικό θέμα φάνηκε ότι πάμε για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως τη σύνοδο της 24ης Μαΐου. Στην επιστολή του, ο Πορτογάλος αξιωματούχος περιγράφει τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που έχει «σημαδευτεί» στον χάρτη ως ημερομηνία-σταθμός για μία παγκόσμια συμφωνία (τέταρτη αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος, όροι μεταμνημονιακού προγράμματος).
Ανάλογη εντύπωση, αναφορικά με τους χρόνους ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, σχημάτισαν και τα στελέχη της HSBC στις πρόσφατες επαφές που είχαν στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα, του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και των θεσμών. Στην έκθεση που συνέταξαν τα στελέχη της βρετανικής τράπεζας επισημαίνουν ότι «οι πιστωτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου. Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εφαρμογή των υπολοίπων, δίνοντας χρόνο στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να υπογράψουν την έκθεση συμμόρφωσης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 12 δισ. ευρώ». Σε περίπτωση που η υλοποίηση των προαπαιτούμενων καθυστερήσει, τότε το «πέναλτι» για τη χώρα θα είναι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με την HSBC, όλοι οι θεσμοί «απέκλεισαν επίσημη παράταση του προγράμματος καθώς αυτό θα απαιτούσε εγκρίσεις από Κοινοβούλια».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ανταλλάξει με τους δανειστές τα πρώτα κείμενα για την νέα τεχνική συμφωνία. Τα υπόλοιπα θα γράφοντα παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγονται από την επόμενη εβδομάδα στο Χίλτον. Στόχος είναι το τελικό κείμενο του τεχνικού Μνημονίου να λάβει το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη σύνοδο της 24ης Μαΐου.
Θα έχει προηγηθεί ένα πενθήμερο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο. Την αυλαία των συζητήσεων ανοίγουν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία το πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου θα έχουν συνάντηση με τα αντίστοιχα ελληνικά. Από πλευράς θεματολογίας, πρεμιέρα θα γίνει με τα προαπαιτούμενα του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το μεσημέρι της ίδια ημέρας οι συζητήσεις θα περάσουν στα «κόκκινα δάνεια» (πλαίσιο πωλήσεων, σχέδια νομοθετικών τροποποιήσεων και άλλες σχεδιαζόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων). Το βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG).
Για το θέμα του χρέους, η έκθεση της HSBC κάνει λόγο για συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ενώ σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης η εκτίμηση είναι ότι αυτά θα περιλαμβάνουν ένα εμπροσθοβαρές «πακέτο» με προκαταβολική επιμήκυνση των δανείων και των τόκων του EFSF κατά 10-12 χρόνια, κάτι που θα εξομαλύνει τις πληρωμές και κάλυψη των απαιτήσεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα (πληρωμές ώς 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα). Η HSBC σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να εξεταστούν με χρήση των αδιάθετων πόρων του προγράμματος (27,4 δισ.), όπως η εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχουν υψηλά επιτόκια.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την HSBC, η επιτήρηση θα είναι αυξημένη, περιλαμβάνοντας τριμηνιαίες επισκέψεις στις οποίες θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι. Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ η τράπεζα θεωρεί λίγο τον χρόνο για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να υπογράψει.