Ποιοι θέλουν περικοπές στις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιοι δεν θα δεχτούν ούτε σεντ λιγότερο
Τις προτάσεις της για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2021 έως το 2017 αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη η Κομισιόν, με την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να περιπλέκει την κατάσταση.
Όπως αναφέρει το Reuters, παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα συνοδεύεται από ένα σεβαστό ποσό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανοίξει παράλληλα μία «τρύπα» της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως τουλάχιστον. Τα πλούσια κράτη, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, έχουν διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένες να πληρώσουν ούτε σεντ παραπάνω και απαιτούν να συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός. Έχουν χάσει όμως έναν βασικό τους σύμμαχο υπέρ των περικοπών, που ήταν η Βρετανία. Από την άλλη, οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθούν τίποτα λιγότερο από τις Βρυξέλλες.
Ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ για την επταετία 2014-2020 είναι ύψους 155 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, και το 2013 που συμφωνήθηκε αντιστοιχούσε στο 1,03% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν σε αγρότες, στις φτωχότερες περιοχές για έργα υποδομών και σε δράσεις για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Περίπου το 39% πηγαίνει στην υποστήριξη των αγροτών, στην αγροτική ανάπτυξη και άλλους σχετικούς τομείς, ενώ το 34% δαπανάται για την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.
Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ έχει δεσμευθεί να προτείνει έναν προϋπολογισμό τουλάχιστον ίσου ύψους, παρά την αρνητική επίδραση του Brexit. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στους εξής τομείς:
- φρούρηση των συνόρων για να ελεγχθεί η μετανάστευση – σύμφωνα με πηγή πιου επικαλείται το Reuters, η Κομισιόν θα προτείνει πενταπλάσιες δαπάνες σε αυτόν τον τομέα για την επταετία 2021-2027, στα 25 δισ. ευρώ.
- επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και συνεργασία
- κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά πρότζεκτ, ειδικά όσον αφορά στις προμήθειες.
Για να γίνουν αυτές οι αυξήσεις, ο Έτινγκες έχει προαναγγέλλει περικοπές ύψους περίπου 6% στις δαπάνες για τον αγροτικό τομέα και για την περιφερειακή υποστήριξη.
Η Γερμανία και η Γαλλία, που αθροιστικά συνεισφέρουν το 36% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, είναι έτοιμες να δώσουν κάτι παραπάνω εφόσον ο νέος προϋπολογισμός εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η Γαλλία, για παράδειγμα, θα ήθελε να δει ένα μέρος του προϋπολογισμού να κατευθύνεται προς την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο του σχεδίου του για την ενίσχυση του ευρώ. Παράλληλα, όμως, η Γαλλία, με το ισχυρό αγροτικό της λόμπι, θέλει να προστατεύσει τους αγρότες από τις πιέσεις για περικοπές.
Αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters εκτιμούν ότι, πέρα από το ζήτημα των αγροτικών ενισχύσεων, η μεγαλύτερη μάχη θα είναι αυτή ανάμεσα στις φτωχές, πρώην κομμουνιστικές ανατολικές χώρες από τη μία, και τις πλούσιες δυτικές χώρες που συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στον προϋπολογισμό, μία μάχη που για τις Βρυξέλλες συνιστά μία απειλή για τη δημοκρατία και την έννομη τάξη, ειδικά στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου υπάρχουν ανησυχίες για παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters ότι οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν μία καινοτομία, συνδέοντας την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με την ύπαρξη λειτουργικών δικαστικών συστημάτων, ικανών να επιβάλουν τους κοινοτικούς κανόνες – και αυτό σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία.