Από τη Σάμο στo Netflix: To success story του Ted Sarandos
Το House of Cards σίγουρα το ξέρετε, έστω και ακουστά. Ίσως και το Orange is the New Black. Τον Τεντ Σαράντος όμως τον ξέρετε; Πιθανότατα όχι. Κι όμως, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Netflix, στο οποίο έχει το πόστο του επικεφαλής περιεχομένου. Και έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω του.
Γράφει ο Σπύρος Πιστικός
Ο Τεντ Σαράντος Τζούνιορ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1964 στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Ο πατέρας του λεγόταν επίσης Τεντ Σαράντος και ήταν ηλεκτρολόγος, ενώ η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Το επίθετο «Σαράντος» έχει τη δική του ιστορία, και την είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος»: ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ονομαζόταν Κυριαζάκης και είχε μεταναστεύσει ως παιδί από τη Σάμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλαξε το επώνυμό του σε «Σαράντος», επειδή αυτό ήταν ένα πολύ δημοφιλές όνομα στη Σάμο.
Μετά το σχολείο, ο Σαράντος ξεκίνησε να σπουδάζει δημοσιογραφία στο Arizona State University, ενώ παράλληλα δούλευε σε ένα βιντεοκλάμπ. Το 1983, σε ηλικία μόλις 19 ετών, παράτησε τις σπουδές του για να αναλάβει τη διεύθυνση του βιντεοκλάμπ. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή.
Από τα βιντεοκλάμπ στο Netflix
Από το 1983 ως το 1988 ο Σαράντος διηύθυνε οκτώ βιντεοκλάμπ της αλυσίδας Arizona Video Cassettes West. Το 1988 ανέλαβε το πόστο του περιφερειακού διευθυντή πωλήσεων της αλυσίδας East Texas Distributors, μίας από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ. Ακολούθησε η θέση αντιπροέδρου που ανέλαβε στην αλυσίδα Video City/West Coast Video, η οποία αριθμούσε περί τα 500 καταστήματα.
Η γνωριμία που άλλαξε τη ζωή του ήρθε το 1999, όταν συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Netflix, Ριντ Χάστινγκς. Η Netflix είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της το 1998, προσφέροντας μία πρωτοποριακή για την εποχή υπηρεσία: online ενοικίαση DVD. Οι συνδρομητές μπορούσαν να επιλέξουν μέσω Διαδικτύου μία ταινία, η οποία τους ερχόταν μέσω ταχυδρομείου. Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα, η εταιρεία κινδύνευσε με χρεοκοπία, όμως η αύξηση των πωλήσεων DVD players στα τέλη του 2001 και στις αρχές του 2002 την έσωσε.
Ο Σαράντος ήταν εκεί όταν η Netflix άρχισε να μετασχηματίζεται σε αυτό που είναι σήμερα: διαδικτυακός πάροχος on demand ταινιών και σειρών. Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι από τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όμως τότε οι διαδικτυακές ταχύτητες και τα κόστη του Διαδικτύου δεν επέτρεπαν μία τέτοια κίνηση. Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 άρχισε να επεξεργάζεται την απομάκρυνσή της από τα DVD, των οποίων οι πωλήσεις άρχισαν να πέφτουν, και τη μετάβασή της σε μία νέα εποχή, ένα διόλου εύκολο εγχείρημα.
Οι αλγόριθμοι και το ρίσκο του House of Cards
Το εγχείρημα πάντως πέτυχε. Με τη ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου και την αλματώδη αύξηση των ταχυτήτων, η Netflix βρήκε ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό που ήταν πρόθυμο να εγκαταλείψει την τηλεόρασή του και να παρακολουθεί σειρές και ταινίες στην πλατφόρμα του Netflix.
Ποια είναι όμως η συμβολή του Τεντ Σαράντος σε όλα αυτά; Ο Σαράντος είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε το λανσάρισμα περιεχομένου αποκλειστικά για το Netflix, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από την παροχή περιεχομένου που είχαν δημιουργήσει άλλοι. Η αρχή έγινε με τη σειρά Lilyhammer, και η κύρια καινοτομία που εισήγαγε ο Σαράντος ήταν ότι και τα οκτώ επεισόδια του πρώτου κύκλου της σειράς ήταν άμεσα διαθέσιμα για να τα δει κανείς άμεσα – δε χρειαζόταν να περιμένει μία εβδομάδα μέχρι το επόμενο επεισόδιο.
Ακολούθησε το καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ House of Cards, το οποίο ήταν ένα τεράστιο ρίσκο για τον Σαράντος και το Netflix, καθώς προσέφερε 100 εκατομμύρια δολάρια στον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ για να γυριστούν όχι ένας, αλλά δύο κύκλοι της σειράς. Ο Σαράντος ήταν σίγουρος για την επιτυχία του House of Cards, στηριζόμενος σε αλγορίθμους και μοντέλα που υποδεικνύουν αν ένα πρόγραμμα θα κάνει το απαραίτητο «γκελ» στο κοινό. Και δικαιώθηκε, αφού το House of Cards (έστω κι αν στη συνέχεια ο Φίντσερ αποχώρησε) έγινε τεράστια επιτυχία, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία και ενίσχυσε το προφίλ του Netflix, βάζοντάς το μια και καλή στον τηλεοπτικό χάρτη, να ανταγωνίζεται στα ίσα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα όπως το HBO.
H καινοτομία της κυκλοφορίας ενός ολόκληρου κύκλου μίας σειράς σε μία μέρα άρεσε στο κοινό, και ειδικά σε αυτούς που βαριούνται να περιμένουν για να δουν το επόμενο επεισόδιο του επόμενου προγράμματος. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καθίσουν για ώρες ολόκληρες μπροστά από την οθόνη τους για να παρακολουθήσουν συνεχόμενα όλα τα επεισόδια. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι το Netflix δημιούργησε μία νέα τηλεοπτική κουλτούρα, ωθώντας το τηλεοπτικό κοινό στη μαζική θέαση πολλών επεισοδίων μαζί, κάτι που κατά το παρελθόν δεν μπορούσε να γίνει – ακόμα και για τις σαπουνόπερες, θα έπρεπε κανείς να περιμένει ένα 24ωρο μέχρι το επόμενο επεισόδιο.
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Netflix άλλαξε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε σίριαλ. Όχι μόνο επειδή έφερε το τηλεοπτικό περιεχόμενο από τις τηλεοράσεις στους υπολογιστές, τα tablets και τα smartphones, αλλά και επειδή μετέτρεψε τα σίριαλ σε ένα προϊόν που μπορεί να «καταναλωθεί» μέσα σε μία μέρα. Και χάρη στους αλγορίθμους του Τεντ Σαράντος, το Netflix διαθέτει πλέον δικά του προγράμματα, χάρη στα οποία μπορεί να οδηγεί τις εξελίξεις.
Η προσωπική επιτυχία και το μυστικό της
Διόλου τυχαία, ο Τεντ Σαράντος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μάνατζερ, όχι μόνο στην αμερικανική showbiz, αλλά και γενικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο. Όλοι του αναγνωρίζουν τη διορατικότητα, την τόλμη και το ταλέντο του στο να βρίσκει αυτό που θέλει να δει το κοινό. Το όνομά του έχει φιγουράρει αρκετές φορές σε λίστες με τους ισχυρότερους ανθρώπους της αγοράς του θεάματος, ενώ το 2013 μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα του περιοδικού Time με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο.
Ο Σαράντος έχει παντρευτεί δύο φορές. Με την πρώτη του σύζυγο, Μισέλ, απέκτησε δύο παιδιά, τη Σάρα και τον Τόνι, ενώ το 2009 παντρεύτηκε την Νικόλ Αβάντ, κόρη του πρώην προέδρου της θρυλικής δισκογραφικής Motown, Κλάρενς Αβάντ. Το ζευγάρι ζει στο Λος Άντζελες, ενώ το 2013 αγόρασε και μία εντυπωσιακή βίλα στην Καλιφόρνια από τον ηθοποιό Ντέιβιντ Σπέιντ, έναντι 10,2 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 83,4 εκατ. ευρώ).
Ποια είναι τελικά η «συνταγή» της επιτυχίας του; Την είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Τεντ Σαράντος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Έθνος»: «Το μυστικό της επιτυχίας για μένα είναι να περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από μένα και να μη φοβάμαι να τους δώσω εξουσίες, καθώς και να ακούω τι μου λένε».