Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποσύρει το waiver για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου
Η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβασή της στο φτηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όταν ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο, γεγονός που πιθανόν να αυξήσει το χρηματοδοτικό κόστος των τραπεζών της, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων στο Reuters.
Η απώλεια της πρόσβασης στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ πιθανόν θα απομάκρυνε την Ελλάδα από την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πραγματοποιήσει μία «καθαρή» έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης. Μία τέτοια έξοδος θα ενίσχυε μεν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, όμως παράλληλα θα απέκλειε την Ελλάδα από το λεγόμενο waiver της ΕΚΤ, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που αξιολογούνται από τους διεθνείς οίκους ως junk δεν θα μπορούσαν να γίνονται αποδεκτά ως collaterals.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει το waiver, όμως η «καθαρή» έξοδος θα το καθιστούσε αυτό αδύνατο, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η ΕΚΤ δεν θα κάνει καμία εξαίρεση και θα ανακαλέσει το waiver, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου το 2016, όταν ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται σήμερα περίπου 4,5 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των κανονικών συναλλαγών τους με την ΕΚΤ, και η απώλεια της πρόσβασής τους στο φθηνό χρήμα θα τις ανάγκαζε να κάνουν χρήση του μηχανισμού ELA, με επιτόκιο 1,25%.
«Υπάρχει κόστος, ναι, όμως μία καθαρή έξοδος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα εξισορροπήσει μέρος αυτού μέσω καλύτερης και φθηνότερης πρόσβασης στην αγορά», ανέφερε μία από τις πηγές.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια, και η Αθήνα ελπίζει πως θα μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του προγράμματος. Τα μέτρα αυτά πιθανόν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, όμως όλοι οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν για την ώρα το ελληνικό χρέος πολύ κάτω από το investment grade, δηλαδή στην περιοχή του junk.