Την ενδιαφέρουσα οικονομική και στρατηγική αξία της επένδυσης τονίζει ο CEO της Snam
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το πώς προχωράει η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε γρήγορα στο κλείσιμο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Μάρκο Αλβέρα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη διαχείριση, την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μετόχων της Snam, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνεται ότι η Snam συμμετέχει στην κοινοπραξία που κατέθεσε πρόταση για τον ΔΕΣΦΑ η οποία κρίθηκε προτιμητέα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ "έχει μια ενδιαφέρουσα οικονομική και στρατηγική αξία, όχι τόσο για την ίδια την ελληνική αγορά, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης - πρόσθεσε ο Αλβέρα".
"Ως Snam, θέλουμε η Ιταλία να αποτελέσει κόμβο αερίου για να αυξήσει την ασφάλεια τροφοδοσίας και να μειώσει το κόστος των λογαριασμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Snam.
Η Wall Street Italia γράφει από την πλευρά της ότι η Αθήνα συνεχίζει την προσπάθεια να κλείσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στα μέσα του Αυγούστου και προχωρά στην πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του κράτους.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ως εμβληματική περίπτωση η πώληση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, με ετήσια χωρητικότητα 16 εκατομμυρίων τόνων και νευραλγικής σημασίας για την είσοδο στα Βαλκάνια και τη νοτιανατολική Ευρώπη [...] Η αξιοποίηση του χώρου του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, αντιμετώπισε επίσης αρκετά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των δασικών και αρχαιολογικών ζητημάτων. Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει το ζήτημα μέχρι τον Ιούνιο, σε περίπου δύο μήνες. Μεταξύ των άλλων βασικών ενεργειών στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα πριν από τον Ιούνιο, διαπιστώνουμε επίσης την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, νέα διόδια τον Απρίλιο για τον αυτοκινητόδρομο Εγνατία, την πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ, του 17% της ΔΕΗ κ.α. Για κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, οι πιστωτές απαιτούν την ολοκλήρωση των βασικών σταδίων πριν από τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έσοδα από αυτές τις συμφωνίες μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όπως εκτιμά μιλώντας στο CNBC , η Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος της think-tank OMFIF (Επίσημο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων) 'είναι πιθανό η κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της ιδιωτικοποίησης, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τους συντελεστές απόδοσης / κινδύνου , το περιβάλλον της αγοράς, τις γεωπολιτικές εντάσεις'".