Το καλό νέο της σημερινής ημέρας για την κυβέρνηση είναι ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% - 3,7% του ΑΕΠ το 2017
Σήμερα η Eurostat ανακοινώνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% - 3,7% για το 2017
Το καλό νέο της σημερινής ημέρας για την κυβέρνηση είναι ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% - 3,7% του ΑΕΠ το 2017 για την Ελλάδα. Το άσχημο είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιστρέφει από την Ουάσιγκτον με άδειες τις βαλίτσες στο θέμα των αποφάσεων για το χρέος και με μεγαλύτερη αγωνία για την τύχη του αφορολόγητου ορίου.
Λαγκάρντ και Τόμσεν έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη, την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση του αφορολογήτου σε έως και 5.700 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2019, αντί για το 2020 όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση.
Μέχρι πρότινος, το υπουργείο Οικονομικών προχωρούσε σε αλλεπάλληλες διαψεύσεις κάθε φορά που μεταφέρονταν πληροφορίες για τις απαιτήσεις του Ταμείου σε σχέση με το αφορολόγητο. Τώρα, προαναγγέλλονται τεχνικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το θέμα, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις τον Ιούνιο. Το παιχνίδι μπορεί να μην έχει χαθεί ακόμα οριστικά, το θέμα όμως είναι ξεκάθαρα επάνω στο τραπέζι.
Το ελληνικό χρέος, ο πιο δύσκολος γρίφος για τους δανειστές, δεν κατέστη εφικτό να λυθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, μολονότι οι βασικοί πρωταγωνιστές των αποφάσεων ήταν εκεί. Το κουβάρι παραμένει μπλεγμένο. Η διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών για τον «αυτόματο» μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους παραμένει ανοικτή και θα διατηρηθεί ως έχει εάν το Βερολίνο δεν γεφυρώσει τις διαφορές του με το Ταμείο.
Το ΔΝΤ θέλει ο μηχανισμός για το χρέος που στηρίζεται στη γαλλική πρόταση να λειτουργεί αυτόματα. Δηλαδή τα μέτρα ελάφρυνσης να εφαρμόζονται χωρίς νέα άλλη απόφαση από το Eurogroup. Επίσης, θέλει τις τεχνικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να ετοιμαστούν το συντομότερο δυνατόν για να προχωρήσει στην σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία θα πρέπει να «κουμπώσει» με αυτή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Οι Γερμανοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι «ημιαυτόματος» και ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να αποφασίζονται τα μέτρα της ελάφρυνσης όπου σε αυτή την περίπτωση το «παιγνίδι» θα το κάνει ο ESM. Θα υπάρξει μία νέα προσπάθεια στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας αυτήν την Παρασκευή 27 Απριλίου να προχωρήσουν οι αποφάσεις για τον μηχανισμό σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με το ΑΕΠ δεδομένου ότι ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον και εξαντλείται.
Στην ίδια σύνοδο θα εξεταστεί και το αναπτυξιακό σχέδιο του οποίου το κείμενο γράφεται ξανά από την αρχή με βάση τις υποδείξεις που έχουν κάνει οι δανειστές και κυρίως στις παραγράφους που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από ένα νέο επίδομα που ήταν και οι πρώτες «κόκκινες μολυβιές» από τις Βρυξέλλες. Οι δανειστές έκριναν ότι το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να εμπλουτιστεί με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις οι οποίες κατά την άποψή τους απουσίαζαν από το πρώτο κείμενο το οποίο τους εστάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο των 75 σελίδων της ελληνικής κυβέρνησης οι παρατηρήσεις οι οποίες εστάλησαν από τους δανειστές υπερβαίνουν τις 30 σελίδες…
Το σχέδιο αυτό, θα παρουσιαστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Σόφιας την Παρασκευή όπου στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποσπαστεί από τους υπουργούς Οικονομικών μια θετική δήλωση.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, όπου καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις. Οι δανειστές θα ήθελαν, μετά την κάθοδο του κουαρτέτου στα μέσα Μαϊου, έως το τέλος του επόμενου μήνα να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Στόχος δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος όπως λένε από την ελληνική πλευρά. Μένει να αποδειχθεί.