Σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε λόγο για «μεταμνημονιακή συμφωνία» ενώ η Κομισιόν μιλά για «τέλος του προγράμματος» το φετινό καλοκαίρι
Αίσθηση προκάλεσαν οι σημερινές αναφορές του Ευρωπαίου Επιτρόπου επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, για μια «μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια», παρά τις δηλώσεις για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με το «διάδοχο σχήμα» του μνημονίου, ο Π. Μοσκοβισί εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις -πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Κομισιόν: Το πρόγραμμα τελειώνει το καλοκαίρι
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) επιμένει στα περί τέλους του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι και απέρριψε σημερινά δημοσιεύματα για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επί των δημοσιευμάτων.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Κομισιόν επικεντρώνει την προσοχή της στη συνεργασία με τους εταίρους της «για να χτίσει» πάνω στην «καλή πρόοδο» που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, φέτος το καλοκαίρι» πρόσθεσε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ο γόρδιος δεσμός του ελληνικού χρέους στο τραπέζι του γκρουπ της Ουάσινκγτον
Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει το λεγόμενο Ουάσινγκτον γκρουπ «για να συζητηθούν θέματα όπως το πώς να προχωρήσουμε σε ότι αφορά την Ελλάδα».
Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί, Σεντένο αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα επιχειρήσουν για μία ακόμα φορά να επιλύσουν το γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους, χωρίς την παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Γερμανικές πηγές πάντως χαμηλώνουν το πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι «ίσως γίνει ένα ενδιάμεσο βήμα, αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις».
Πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν του μεγέθους της ελάφρυνσης του χρέους μια ουσιαστική διαφωνία ΔΝΤ και Γερμανίας αφορά στην χορήγηση της ελάφρυνσης σταδιακά και με σκληρούς όρους ή εφάπαξ. Το Ταμείο φέρεται να πιέζει για άμεση λήψη μέτρων χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ένα σενάριο που δύσκολα θα περνούσε από το Eurogroup και κυρίως από τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
Επιπρόσθετα, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές οι πρόσφατες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχετικά με την προτεραιότητα η οποία θα πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις έναντι των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, υποδεικνύει πιθανές καθυστερήσεις και ξεκαθάρισμα της υπόθεσης τον Ιούλιο στο βασικό σενάριο.