Τι είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε βουλευτές του κόμματός της
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστηρίζει την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα έχουν επαρκή εποπτεία του Ταμείου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον της στο Reuters, πριν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Γερμανία.
Ο Μακρόν πιέζει για την υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη για να αποτραπεί μία μελλοντική χρηματοπιστωτική κρίση που θα την απειλήσει. Το όραμα του Μακρόν περιλαμβάνει τη μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τη θέσπιση κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, μία ιδέα που δε φαίνεται να αρέσει στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με βουλευτές που συμμετείχαν σε χθεσινή σύσκεψη υπό τη Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι υποστηρίζει το σχέδιο για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα έχουν την εποπτεία του.
«Δεν είναι ότι η μία πλευρά πατάει φρένο και η άλλη γκάζι. Θέλουμε να βρούμε μαζί ένα καλό μεταρρυθμιστικό μονοπάτι», ανέφερε ένας από τους βουλευτές στο Reuters.
Οι συντηρητικοί της Μέρκελ ανησυχούν ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να υπόκειται στον έλεγχο της Κομισιόν, και όχι των κρατών-μελών, και ότι χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πιο αδύναμων οικονομικά κρατών. Ανησυχούν επίσης ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα χάσει τη δυνατότητά του να ασκεί βέτο για πακέτα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης, αν και ποτέ δεν ασκήθηκε αυτό το βέτο μέχρι τώρα.
Η Μέρκελ, σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, υποστήριξε πως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο πρέπει να ενσωμαρωθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω της αλλαγής της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και δεν το έθεσε αυτό ως προϋπόθεση για τη σύστασή του.
Ένας από τους συμμετέχοντες επεσήμανε πως η Μέρκελ θέλει το Ταμείο να λειτουργεί στη βάση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, όπως το ΔΝΤ, που συνδέει την παροχή οικονομικής βοήθειας με αυστηρούς όρους για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Η Μέρκελ, αποδυναμωμένη πολιτικά μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι αντιμέτωπη με ισχυρές αντιστάσεις στο εσωτερικό του κόμματός της σε οποιαδήποτε μεταβολή που θα μπορούσε να στείλει τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης για να καλύψουν τα χρέη τους. Αντίθετα, οι συνεργαζόμενοι στη γερμανική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς τάσσονται στο πλευρό του Μακρόν και θέλουν να επιβραβευθεί για τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει τη γαλλική οικονομία, γνωρίζοντας καλά ότι ένα μεγάλο μέρος των Γάλλων ψηφοφόρων είναι επιρρεπείς στη ρητορική των ακροδεξιών και ακροαριστερών ευρωσκεπτικιστών πολιτικών.