Η ανάκαμψη διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας
«H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά» υποστήριξε στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου ο αναπληρωτής Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Όπως είπε «αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για τη βιωσιμότητα και διατηρησιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας». Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, το 2017 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,5% και η βιομηχανική δραστηριότητα κατά 4,5% σε σχέση με το 2016.
Νέα αύξηση 12,7% καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2018 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017. Ο δείκτης ΡΜΙ προμηθειών στη μεταποίηση ανήλθε στις 56,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, που αποτελεί την υψηλότερη απόδοση εδώ και μία δεκαετία. Οι ιδιωτικές επενδύσεις το 2017 βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας καταγράφοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2016. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ το 2017, ποσό ρεκόρ 15ετίας. Καταγράφηκε αύξηση 10,5% των εσόδων από τον τουρισμό το 2017, ενώ υπήρξε νέο ρεκόρ αφίξεων που προσεγγίζει τα 30 εκατ. επισκέπτες. Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε στο 20,6% από το 27% που ήταν μόλις 3 χρόνια πριν και το 2018 θα υποχωρήσει κάτω από το 20%.
«Φυσικά δεν πανηγυρίζουμε, δεν προβάλλουμε κάποιο success story. Μένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν» επεσήμανε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική για μετά το μνημόνιο επεσήμανε ότι η Ελλάδα βαίνει αποφασιστικά προς την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι ανακτώντας σημαντικούς βαθμούς οικονομικής και δημοσιονομικής ελευθερίας. «Διαμορφώνουμε το δικό μας πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, που στηρίζεται σε τρεις άξονες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός προσδιορίζοντας τους άξονες ως εξής:
1. Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία.
2. Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος. Είναι το παραγωγικό μοντέλο που χρεοκόπησε πρώτο.
3. Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ παρά την κρίση. Δημιουργήσαμε μία σειρά από προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή αλλά και για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση ωστόσο δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης αλλά όλης της κοινωνίας. Ως κυβέρνηση έχουμε ανοίξει πλατιά τη συζήτηση μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια όπως αυτό εδώ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ώστε η Αναπτυξιακή Στρατηγική να συμπληρωθεί και να εξειδικευτεί με βάση τις αναπτυξιακές δυνατότητες και το παραγωγικό προφίλ κάθε περιοχής», τόνισε επίσης ο κ. Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου διαθέτει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού όσο και στον πολιτισμό, αλλά και στον τομέα της αγροδιατροφής. Πρόκειται για μια περιοχή με φυσικό πλούτο και πολιτιστική κληρονομιά που μπορούν να διαδραματίσουν αναπτυξιακό ρόλο».
«Αξίζει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ανάπτυξη με βιώσιμα χαρακτηριστικά, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασία», είπε επίσης ο κ. Χαρίτσης, ενώ για τις υποδομές τόνισε ότι «γνωρίζουμε τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, αυξάνουμε τη χρηματοδότηση τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ όσο και από το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ, αλλά και με τη δημιουργία νέων στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που κινητοποιούν πρόσθετους πόρους».