Λιγότερα κλειστά καταστήματα σε Αθήνα και σε περιφερειακές αγορές
Υποχώρηση των κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα και οριακή αποκλιμάκωση στις άλλες αγορές παρατηρείται στην επικαιροποιημένη έρευνα απογραφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας, του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρείται οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%) για το σύνολο των αγορών. Η μείωση αυτή, όπως εκτιμούν οι έμποροι, συμβάλει στη γενική διόρθωση της εικόνας του συνόλου των αγορών, η οποία και αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη που έχει καταγραφεί από το ΙΝΕΜΥ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα για την Αθήνα, από το 2012 όπου είναι συγκρίσιμο το πεδίο απογραφής, το Μάρτιο του 2018 καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων που έχει καταγραφεί (24,9%)
Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην αγορά της Αθήνας (μείωση των κλειστών καταστημάτων κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) ενώ νέες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων εισέρχονται στην αγορά (εμπόριο τροφίμων, εστίαση, λοιποί κλάδοι) και το λιανικό εμπόριο ένδυσης μειώνεται σε όρους συγκέντρωσης.
Σε όλες τις εμπορικές ζώνες Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια διαπιστώνεται βελτίωση στην συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο στο οποίο καταγράφεται οριακή αύξηση.
'Αλλες αγορές της Αττικής
Σε ότι αφορά στις άλλες αγορές της Αττικής παρουσιάζεται βελτίωση και ενίσχυση της παρουσίας του λιανικού εμπορίου στις αγορές Χαλανδρίου και Περιστερίου
Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η διόρθωση της εικόνας της αγοράς του Χαλανδρίου καθώς τα λουκέτα μειώνονται κατά 3%. Η μείωση αυτή έρχεται να διορθώσει τη ραγδαία αύξηση που καταγράφηκε το προηγούμενο εξάμηνο αλλά και να βελτιώσει περεταίρω την εικόνα της αγοράς.
Στο Περιστέρι εμφανίζεται μείωση των λουκέτων κατά 0,8%. Η μείωση που καταγράφεται είναι η 5η συνεχόμενη και η συνολική εικόνα της αγοράς σταδιακά προσεγγίζει τα επίπεδα που είχε η αγορά κατά το Μάρτιο του 2013.
Δυσμενέστερη, από την άλλη πλευρά, είναι η κατάσταση σε Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα και Κηφισιά
Η αύξηση των λουκέτων στο Μαρούσι είναι σημαντική (+2,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και στην Ν. Ιωνία (+1,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος)
Σημαντική είναι και η αύξηση των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά (+1,1% τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο όσο και ετησίως).
Περιφερειακές αγορές
Μικρές μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, που κινούνται στα όρια της σταθεροποίησης, παρατηρούνται στα λουκέτα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά (-0,3%, -0,2% και -0,3% αντίστοιχα). Τόσο στον Πειραιά όσο και στην Πάτρα καταγράφεται οριακή ενίσχυση της εστίασης και υποχώρηση του λιανικού εμπορίου υπόδησης και των λοιπών κλάδων δραστηριότητας αντίστοιχα.