Διαφωνεί με την ΕΚΤ για μεταρρύθμιση του ESM ο Bάιντμαν

Διαφωνεί με την ΕΚΤ για μεταρρύθμιση του ESM ο Bάιντμαν

Ο Γερμανός τραπεζίτης υποστηρίζει, ότι θα περιόριζε τον έλεγχο των κρατών-μελών στον μηχανισμό

Τις επιφυλάξεις του όσον αφορά μια πρόταση μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ότι στηρίζει την προσπάθεια, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε, ότι η πρόταση θα αποτύγχανε, αν περιόριζε τον έλεγχο των κρατών-μελών στον μηχανισμό. «Αν το βήμα αυτό υπονόμευε το υφιστάμενο δικαίωμα των κρατών-μελών να έχουν λόγο, θα έπρεπε να απορριφθεί, γιατί θα οδηγούσε σε μια απόκλιση των ευθυνών και των δράσεων, γιατί είναι τα κράτη-μέλη αυτά που προσφέρουν τις εγγυήσεις, για τα ρίσκα που αναλαμβάνει ο ESM» σημείωσε ο Βάιντμαν, σύμφωνα με το Reuters.

Μόλις χθες η EΚΤ ανακοίνωσε, ότι τάσσεται υπέρ προτάσεων για την ενσωμάτωση του ESM στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι κατά του να ονομαστεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Η ΕΚΤ στηρίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενσωματώσει τον ESM στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ «η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης». Επισημαίν ει ακόμη, ότι «η εγκαθίδρυση του ESM ως σώματος της Ένωσης, θα του επιτρέψει να επιτύχει καλύτερα τον στόχο του, να συνεισφέρει στην διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης, καθώς και της συμμετοχής των κρατών-μελών στην τραπεζική ένωση».