Η διπλή έκπληξη της Τρίτης έφερε χαμόγελα σε πολλούς
Μπορεί η Λίβερπουλ και η Ρόμα να μην είναι σε καμία περίπτωση «μικροί» σύλλογοι, όμως οι θεαματικές προκρίσεις τους σε βάρος της Μάντσεστερ Σίτι και της Μπαρτσελόνα αντίστοιχα στα ημιτελικά του Champions League ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος των αουτσάιντερ, σε μία διοργάνωση που δε μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις .
Και οι δύο σύλλογοι είναι επίσης αρκετά εύρωστοι οικονομικά, με τη Λίβερπουλ να κατατάσσεται ένατη στην Ευρώπη σε τζίρο το οικονομικό έτος 2016 (407 εκατ. ευρώ) και τη Ρόμα 16η (219 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της UEFA. Όμως τα οικονομικά μεγέθη της Μάντσεστερ Σίτι και της Μπαρτσελόνα μοιάζουν… άπιαστα, και οι περισσότεροι τις θεωρούσαν αδιαμφισβήτητα φαβορί για την πρόκριση. Αλλά να που τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα…
Η Λίβερπουλ και η Ρόμα με τις προκρίσεις αυτές «εισέβαλαν» στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που προκρίνονται κάθε χρόνο στους 4 του Champions League. Τα προηγούμενα έξι χρόνια, μόλις εννέα ομάδες το κατάφεραν: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Τσέλσι, Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Σίτι και Μονακό.
Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι η Λίβερπουλ πήρε την… εκδίκησή της από την Μπαρτσελόνα που της «άρπαξε» τον Λουίς Σουάρεζ και πιο πρόσφατα τον Φιλίπε Κουτίνιο, καθώς η ιστορική αγγλική ομάδα είναι πλέον στην τετράδα του Champions League, ενώ οι Καταλανοί θα πρέπει να αρκεστούν στην Primera Division…
Πάντως, είναι γεγονός ότι η διπλή αυτή έκπληξη αντιμετωπίστηκε από πολλούς ως ευπρόσδεκτο νέο, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι λίγες μεγάλες ομάδες γίνονται όλο και πιο ισχυρές, χάρη στα θεαματικά έσοδά τους από το Champions League, και η «ψαλίδα» με τις υπόλοιπες ομάδες διαρκώς ανοίγει.
Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου CIES, ότι φέτος το 29,5% των παιχνιδιών του Champions League έληξαν με διαφορά τριών ή περισσότερων γκολ, όταν πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν στο 21%.
«Είναι απογοητευτικό ότι […] το ζήτημα της ανταγωνιστικής ισορροπίας δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί από την ποδοσφαιρική οικογένεια», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το πρώην ανώτατο στέλεχος της UEFA Λαρς Κρίστερ Όλσον, που σήμερα είναι επικεφαλής μίας οργάνωσης που εκπροσωπεί τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. «Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για τα μέλη μας και τους επόμενους μήνες θα εργαστούμε σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα δικαιότερο και καλύτερο μοντέλο οικονομικής αναδιανομής και αλληλεγγύης».