Αισιοδοξία εν όψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής
Κλίμα αισιοδοξίας ως προς την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος επικρατεί στις Βρυξέλλες, εν όψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.
Στο αυριανό EuroWorking Group αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, εγκαινιάζοντας ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για ζητήματα Οικονομίας, Κρίστιαν Σπαρ, ανέφερε ότι οι θεσμοί συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα και ότι αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι επικεφαλής των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα επεξεργάζονται ήδη το προσχέδιο της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στους ομολόγους του στη Σόφια.
Γενικότερα, στόχος όλων των πλευρών είναι στο άτυπο Eurogroup στη Σόφια, στις 27 Απριλίου, να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία για το τέλος του προγράμματος, την οποία θα ενστερνίζεται και το ΔΝΤ.
Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθούν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι στη συνέχεια, το Ταμείο θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες παραμένουν προσηλωμένες στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στο Eurogroup του Ιουνίου, θα είναι δυνατή η επίτευξη της τελικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, εν μέσω θετικού κλίματος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της. Ειδικότερα, στη βελγική πρωτεύουσα δεν φαίνεται να ανησυχούν για ενδεχόμενες καθυστερήσεις και εκτιμάται ότι τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τον τομέα της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις, θα προχωρήσουν κανονικά, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα τον Ιούνιο.