Αναλυτές εξηγούν ποιοί εξαγωγείς μπορούν να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά προϊόντα
Σε διαδικασία εμπορικού πολέμου έχουν μπει από τις αρχές Μαρτίου ΗΠΑ και Κίνα, ανακοινώνοντας δασμούς ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων σε βάρος προϊόντων ο ένας του άλλου.
Ωστόσο, αν και αυτή η εξέλιξη είναι επιβλαβής για το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με ειδικούς, κάποιες χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν, ιδιαίτερα από τα μέτρα του Πεκίνου κατά αμερικανικών προϊόντων. Σύμφωνα με το CNBC, χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, καθώς και η Αυστραλία, θα μπορούσαν να αύξηση των εξαγωγών τους σε βασικά προϊόντα, η ζήτηση για τα οποία είναι υψηλή στην Κίνα και σημαντικό μέρος των οποίων προμηθεύεται από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το CNBC γράφει για τις χώρες που μπορούν να επωφεληθούν:
Βραζιλία
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ως αντίμετρο στα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης κατά κινεζικών προϊόντων επιπλέον φόρο 25% στην αμερικανική σόγια. Αυτό όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα πλήξει σοβαρά τους αμερικανούς καλλιεργητές σόγιας, αλλά και τους κινέζους παραγωγούς χοιρινού κρέατος, οι οποίοι στηρίζονται στις εισαγωγές σόγιας, για να ταΐσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
Μιλώντας στο CNBC ο κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Zhu Guangyao ανέφερε τη χώρα της Νότιας Αμερικής ως πιθανή πηγή προμήθειας σόγιας. Η Βραζιλία είναι ήδη ο κορυφαίος προμηθευτής σόγιας στην Κίνα, εξάγοντας σε αυτήν το 75% της παραγωγής της, ενώ οι δασμοί στην αμερικανική σόγια μπορεί να αυξήσει την τιμή του λατινοαμερικάνικου προϊόντος. Ωστόσο, η Βραζιλία δεν αρκεί, για να καλύψει τις ανάγκες της Κίνας, όπως επισημαίνει το CNBC
Αργεντίνη
Η Αργεντινή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ένας εκ των προτιμητέων προμηθευτών αντί των ΗΠΑ για την Κίνα. Οι εξαγωγές σόγιας αντιπροσωπεύουν το 17,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας της Λατινικής Αμερικής και ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων αγοράς της από το Πεκίνο θα μπορούσε να ενισχύσει αισθητά τα έσοδα της χώρας.
Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η απέραντη κινεζική αγορά θα αναζητήσει πιθανές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων εξαγωγέων σόγιας, όπως η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, σύμφων με τον Στέφαν Βόγκελ της Rabobank. «Οι καλλιεργητές σιτηρών της Νότιας Αμερικής θα δουν στη συνέχεια την αύξηση των τιμών των προϊόντων τους και όλοι στην αλυσίδα εφοδιασμού θα πάρουν κάποιο μερίδιο αυτής της τιμής» δήλωσε ο Βόγκελ.
Αυστραλία
Το βαμβάκι ήταν ένα από τα 106 προϊόντα των ΗΠΑ στα οποία επιβλήθηκαν δασμοί 25% από το Πεκίνο. Η Κίνα δεν είναι σημαντικός εισαγωγέας βαμβακιού από τις ΗΠΑ, αλλά οι κινεζικές επιχειρήσεις επιδιώκοντας εναλλακτικές αγορές βαμβακιού για να παρακάμψουν τους δασμούς, πιθανώς θα στραφούν στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον Βόγκελ.
Οι εξαγωγές ακατέργαστου βαμβακιού της Αυστραλίας φθάνουν στα 1,2 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ το 1/3 από αυτά πηγαίνουν σήμερα στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ωστόσο, ο Βόγκελ δεν μπορεί να προβλέψει, κατά πόσο αυτή η επιλογή θα αυξήσει τις τιμές και τα κέρδη των παραγωγών βαμβακιού της Αυστραλίας. Σημειώνει δε, ότι ως χώρα η Αυστραλία είναι επίσης μεγάλος εισαγωγέας σόγιας και ενδεχομένως να πληγεί από την αύξηση της τιμής του εν λόγω προϊόντος.
Σκωτία
Ανάμεσα στα αμερικανικά προϊόντα στα οποία η Κίνα θα επιβάλει δασμό 25% είναι και το ουίσκι, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα να ξεπερνούν τα 354 εκατομμύρια λίτρα ετησίως σε όλον τον κόσμο. Είναι δε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ουίσκι της Κίνας μετά τη Σκωτία, η οποία εξήγαγε στην Κίνα 926.384 λίτρα το 2016. Επομένως, η κινεζική αγορά δεν είναι κρίσιμη για τους παραγωγούς ουίσκι των ΗΠΑ, επισημαίνει το CNBC.
Ωστόσο, για να καλυφθεί το κενό, η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει τη ζήτηση από τη Σκωτία, σύμφωνα με τον Francois Sonneville της RaboResearch Food & Agribusiness. «Εάν είστε κινέζος και θέλετε να αγοράσετε αμερικάνικο μπέρμπον, όπως το Jack Daniel's, μπορείτε τώρα να στραφείτε σε ένα σκωτσέζικο ουίσκι, γιατί αυτό γίνεται πιο ελκυστικό οικονομικά» δήλωσε ο Sonneville.
Γαλλία
Ένα άλλο θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας είναι το αμερικανικό κρασί, στο οποίο αναμένεται επίσης να επιβληθεί δασμός 25% από το Πεκίνο. Η Κίνα είναι ο 9ος μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικού κρασιού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Rabobank International. Σύμφωνα με τον Sonneville, ένας κινέζος μπορεί να «στραφεί σε ένα γαλλικό ή αυστραλιανό κρασί και όχι σε ένα καλιφορνέζικο λόγω τιμής», εξηγεί ο Sonneville. Η Γαλλία και η Αυστραλία είναι ήδη οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές κρασιού της Κίνας. Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, οι αμερικανοί εξαγωγείς κρασιού «θα αναστατωθούν και θα πρέπει να βασίζονται πλέον περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση».