Συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυβέρνηση – Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης
Χαμηλά κρατά το πήχη των προσδοκιών για τα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους η κυβέρνηση καθώς προς το παρόν ΔΝΤ και Βερολίνο δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.
Αμέσως μετά το Πάσχα υπάρχουν τρεις κρίσιμες ημερομηνίες - σταθμοί που θα δείξουν τις προθέσεις όλων των πλευρών για το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο πρώτος σταθμός είναι το EuroWorkingGroup στις 12 Απριλίου, ο δεύτερος η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 20- 22 του μήνα ενώ κρίσιμο θεωρείται το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια όπου αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για το χρέος και η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.
«Η κυβέρνηση θα περιμένει τις τελικές προτάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, για να τις αξιολογήσει στο σύνολό τους», επισημαίνει ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σχολιάζοντας το σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας από τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» το οποίο συνδέει την απομείωση του χρέους με την ονομαστική ανάπτυξη της χώρας. Σχέδιο στο οποίο ενσωματώνονται οι προτάσεις που κατέθεσε η Γαλλία και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εν όψει της συζήτησής τους στο EuroWorking Group της 12ης Απριλίου.
Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες προτείνουν μείωση των δαπανών, εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4%, και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ. Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.
Η γαλλική πρόταση αποτελεί μέρος του πακέτου με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ESM που προβλέπουν: επιμήκυνση χρόνου ωριμάσεων δανείων, κλείδωμα επιτοκίων, εξόφληση ακριβών δανείων, όπως αυτά που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλαφόν πληρωμής των τόκων ίσο με 1% του ΑΕΠ ετησίως και όριο για την πληρωμή χρεολυσίων 2% του ΑΕΠ για το σύνολο των δανείων (130,9 δισ. ευρώ) προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το σχήμα αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αλλά τελεί υπό διαπραγμάτευση στο EuroWorking Group της 12ης Απριλίου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τοποθέτηση του ΔΝΤ απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες μαζί με την έκθεση βιωσιμότητας θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο.
Η γαλλική πρόταση που έχει επιλεγεί ως βάση συζήτησης, για να μπορέσει να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος, θα συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 20 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον -μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup στη Σόφια, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά: Από το αν το Ταμείο θα κρίνει βιώσιμη τη λύση για το ελληνικό χρέος, μέχρι τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρασκηνιακά, βέβαια, το Ταμείο θεωρεί ότι η γαλλική πρόταση δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους ενώ βασικό ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι η διασφάλιση των συνθηκών για την ανάπτυξη.
Για να διατηρηθεί "ζωντανός" ο στόχος επίτευξης της "τεχνικής συμφωνίας" τον Μάιο η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Ηδη καταγράφονται καθυστερήσεις, αφού μόνο 12 έχουν κλείσει. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξηγεί και την πίεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς το υπουργικό του συμβούλιο για επιτάχυνση.