Τα «Σφυριά» κινδυνεύουν με υποβιβασμό, παρά τα θεαματικά τους έσοδα
Όταν πέρυσι η Γουέστ Χαμ «μετακόμισε» στο νέο της γήπεδο, ο Αρσέν Βενγκέρ, προπονητής της συμπολίτισσάς της Άρσεναλ, υποστήριξε πως τα «Σφυριά» είχαν... πιάσει λαχείο, αποκτώντας ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της.
Η κριτική αυτή είχε μια βάση: το νέο γήπεδο της Γουέστ Χαμ, το London Stadium, αποτελεί «κληρονομιά» του Λονδίνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Με χωρητικότητα 57.000 θεατών, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Premier League. Και το καλύτερο; Το γήπεδο ανήκει στην κρατική London Legacy Development, η οποία καλύπτει τα περισσότερα από τα έξοδα που απαιτούνται: από τη συντήρηση του χλοοτάπητα και τη φύλαξη του γηπέδου, μέχρι και τα... σημαιάκια του κόρνερ. Έξοδα που κανονικά οι ποδοσφαιρικές ομάδες πληρώνουν από την τσέπη τους, όμως η Γουέστ Χαμ τα γλιτώνει.
Τα οικονομικά της Γουέστ Χαμ πηγαίνουν μια χαρά: σύμφωνα με τη μελέτη Deloitte Money League, τα έσοδα του συλλόγου την τοποθετούν στην πρώτη οκτάδα της σχετικής λίστας στην Αγγλία και στο top-20 σε όλη την Ευρώπη (σε αυτό παίζει ρόλο βέβαια και η γενναιόδωρη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της Premier League). Ωστόσο, εντός του αγωνιστικού χώρου η Γουέστ Χαμ παραπαίει. Μετά από τρεις διαδοχικές βαριές ήττες, βρίσκεται στη 17η θέση της βαθμολογίας, μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Παρά τα θεαματικά της έσοδα, το ενδεχόμενο να παίζει την επόμενη χρονιά στην δεύτερη τη τάξει Championship δεν φαίνεται καθόλου απίθανο.
Το ενδεχόμενο αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα «Σφυριά». Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, αν η Γουέστ Χαμ υποβιβαστεί, τα έσοδά της από τηλεοπτικά δικαιώματα θα συρρικνωθούν κατά 94% (!), ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η μείωση των εσόδων της από εισιτήρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι οπαδοί της ομάδας δεν είναι απογοητευμένοι μόνο από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, αλλά και από το ίδιο το γήπεδο. Το παλιό Άπτον Παρκ ήταν μεν μικρό, αλλά πιο «ποδοσφαιρικό», με τις εξέδρες κοντά στον αγωνιστικό χώρο, θυμίζοντας «κλουβί». Στο London Stadium, από την άλλη, με τα κουλουάρ του στίβου στη μέση, ο αγωνιστικός χώρος είναι μακριά από τις εξέδρες και οι οπαδοί χρειάζονται... κιάλια για να παρακολουθήσουν τη δράση.
Τώρα όμως οι οπαδοί πρέπει να συσπειρωθούν για να δώσουν ώθηση στην ομάδα να ανακάμψει και να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Όμως τα αίματα έχουν ανάψει. Στο τελευταίο παιχνίδι της Γουέστ Χαμ, η κακή εμφάνιση απέναντι στην Μπέρνλι εξόργισε πολλούς οπαδούς που μπήκαν έξαλλοι στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν. Είκοσι εξ αυτών τιμωρήθηκαν με δια βίου αποβολή από τον σύλλογο. Και αν η Γουέστ Χαμ το Σάββατο δεν κερδίσει τη Σαουθάμπτον, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει...