Εγκρίθηκε η δόση των 6,7 δισ. στο σύνολό της και η αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης
Tην τέταρτη δόση του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).
«Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και της επακόλουθης έγκρισης του αναθεωρημένου Μνημονίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM» επισημαίνει η ανακοίνωση του ESM, σημειώνοντας ότι η συνολική δόση θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εκκαθάριση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας.
Σύμφωνα με τον ESM, η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία αύριο, Τετάρτη. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 1 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους, αυτό θα μπορεί εκταμιευθεί μετά την 1η Μαΐου, σε συνέχεια νέας απόφασης του ΔΣ του ΕSM.
Την έγκριση της τέταρτης δόσης χαιρέτισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο με δήλωσή του στο Twitter. «Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτά είναι καλά νέα» ανέφερε ο Μ. Σεντένο.
Πού θα διατεθούν τα 6,7 δισ. που θα έρθουν συνολικά στα ελληνικά ταμεία
Η συνολική δόση των 6,7 δισ. θα χρησιμεύσει για την εξυπηρέτηση του χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ESM, τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, το 1,5 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,9 δισ. για «μαξιλάρι» ρευστότητας.
Η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν από τις 15 Απριλίου.
Το υπόλοιπο 1 δισ. της τέταρτης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και μπορεί να εκταμιευθεί, σε μία ή περισσότερες περαιτέρω εκταμιεύσεις, από την 1η Μαΐου 2018 και μετά.
Ειδικά τα ποσά των 1,5 δισ. + 1 δισ. που θα διατεθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξαρτώνται από την «ικανοποιητική απόδοση» της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια.