Το πρώτο σχέδιο θα υποβληθεί στο Eurogroup του Απριλίου
Την υπό εξέλιξη κατάρτιση του Αναπτυξιακού Σχεδίου μέσα από μία ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης αλλά όλης της κοινωνίας. Σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη απαντούν τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια» δηλώνει ο κ. Χαρίτσης. Σημειώνει ότι μία πρώτη εκδοχή του Σχεδίου θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου, όμως προσθέτει ότι η διαβούλευση για τη συμπλήρωση και την εξειδίκευσή του θα συνεχιστεί.
Αναφερόμενος στους τρεις πυλώνες του Αναπτυξιακού Σχεδίου, εξηγεί ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση περιλαμβάνει την στήριξη της βιομηχανίας, τη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των εξαγωγών και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην παραγωγή. Η ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, όπως σημειώνει, αποσκοπεί στη διόρθωση αδικιών από τα χρόνια της κρίσης και στην αξιοποίηση του σημαντικότερου παραγωγικού συντελεστή της χώρας - τους υψηλά μορφωμένους και καταρτισμένους ανθρώπους της. Για τη δημοσιονομική και μακροοικονομική ισορροπία, επισημαίνει ότι διασφαλίζει την αυτονομία της χώρας.
Υψηλή απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι «μέχρι στιγμής έχουμε απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ», ενώ «η απορρόφηση στις άλλες χώρες βρίσκεται στο 12% με 13% κατά μέσο όρο. Οι εκταμιεύσεις θα καλύψουν όλη την περίοδο μέχρι το 2023, ανάλογα φυσικά και με την πορεία εξέλιξης των επενδυτικών σχεδίων.» Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πάνω από 2 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία πέρυσι από τις συμφωνίες που έχει συνάψει το υπουργείο Οικονομίας με την ΕΤΕπ και αποδέκτες κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με τις εκταμιεύσεις από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης απαντά: «Η αντιπολίτευση είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για καθυστερήσεις. Ακόμη πληρώνουμε επενδυτικά σχέδια προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί εδώ και μία δεκαετία. Επιπλέον, εξαιτίας της δικής της κακοδιαχείρισης στο ΕΣΠΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε κατ' εξαίρεση στη χώρα μας, μία ιδιαίτερα βαριά και γραφειοκρατική διαδικασία στα προγράμματα που δυσκολεύει την υλοποίησή τους.» Σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις είναι παρελθόν και ότι όλες οι δράσεις επιχειρηματικότητας πληρώνουν κανονικά.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής