Ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ
Η καυτή πατάτα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων βρίσκεται από σήμερα στα χέρια της κυβέρνησης. Η δουλειά των εκτιμητών τελείωσε. Παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών τις εισηγήσεις τους για το που θα πρέπει να βρεθούν οι νέες τιμές πάνω στις οποίες πατάει η Εφορία για να φορολογήσει τα ακίνητα.
Οι εκτιμητές έδειξαν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες για το 60% των ζωνών όλης της χώρας και μειώσεις μόνο για το 23%. Τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο, η Στερεά Ελλάδα και οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα θα δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Στον αντίποδα βρίσκονται η Μακεδονία και η Θράκη όπου θα υπάρξει για τις περισσότερες περιοχές προσγείωση των τιμών ζώνης.
Από σήμερα πιάνει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συσταθεί στην Καραγιώργη Σερβίας για να διορθώσει τις τιμές όπου καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις. Η δουλειά της δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αμέσως μετά το Πάσχα τα μέλη της Επιτροπής θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτές προτάσεις για μεγάλες αυξήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπου κατοικούν φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Τα δυο σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ
Με το χρόνο των εκλογών να είναι ανοικτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φουσκώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο και θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά. Με δεδομένο όμως ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει δυο ενδεχόμενα:
Να προχωρήσει σε «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 500-550 ευρώ οι νέες αξίες να αυξηθούν αλλά να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 - 850 ευρώ, οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, η τιμή ζώνης μπορεί να αυξάνεται αλλά δεν αλλάζει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης ακινήτου.
Να υπολογίσει και φέτος τον ΕΝΦΙΑ με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Άλλωστε αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να αλλάξουν οι τιμές ζώνης χωρίς όμως να απειληθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις. ευρώ.
Μια πρώτη γεύση για τον ΕΝΦΙΑ που διαμορφώνεται μετά τις αντικειμενικές αξίες έδωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία είπε ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».