Πλησιάζει τις 1.000 μονάδες το ελληνικό spread

Η κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να φαίνεται πως τελείωσε, με την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και την ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα, όμως οι αγορές δε φαίνονται να πείθονται, κάτι που φαίνεται από τη σημερινή άνοδο των spreads όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ελληνικό spread βρίσκεται μία ανάσα από τις 1.000 μονάδες βάσης, και κινείται πλέον στις 992,3 μονάδες βάσης, όταν το πρωί δεν ξεπερνούσε τις 950 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχη η εικόνα και στο πορτογαλικό spread, που κινείται στις 493,4 μονάδες βάσης, έναντι 470 μονάδων το πρωί, ενώ ανοδικά κινούνται και τα spreads της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Εν τω μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σήμερα κλειστό λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος, όμως οι διεθνείς αγορές λειτουργούν κανονικά και καταγράφουν σοβαρές απώλειες, επηρεασμένες από την απόφαση της Goldman Sachs να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 1,51%, τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,38% και τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,93%. Αντίστοιχη και η εικόνα στη Γουολ Στριτ, με τους τρεις δείκτες να υποχωρούν σε ποσοστό άνω του 1,40%.

Ελαφρώς πτωτικά κινείται και το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3093 (-0,22%).