Το “Όχι” των Ρώσων της Gazprom για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, που άφησε στην ουσία “ορφανή” τη ναυαρχίδα των ιδιωτικοποιήσεων της χώρας μας, αποτελεί παταγώδη αποτυχία της ελληνικής πλευράς. Κι αυτό, γιατί η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν οφείλεται στις ευρωπαϊκές πιέσεις, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, ούτε σε άλλες – τεχνικού ύφους – διαφωνίες της ελληνικής πλευράς με τους Ρώσους.
Η πραγματική, η ουσιαστική αιτία βρίσκεται στο γεγονός πως, σε μια περίοδο μνημονίου και κρίσης χρέους για την Ελλάδα, όπου ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις της λιτότητας, γνωστοί οφειλέτες προς τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ εξακολουθούν να χρωστούν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Για την ιστορία, να σας αναφέρουμε ότι – με βάση νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τη ΔΕΠΑ -, μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, για τα ποσά που οφείλουν στην επιχείρηση εταιρείες, που εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές, προκύπτουν τα ακόλουθα χρέη :
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ : 111,45 εκατομμύρια ευρώ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE : 29.85 εκ. ευρώ
PROTERGIA AE : 46.45 εκ. ευρώ
ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ : 48,31 εκ. ευρώ
MOTOR OIL ΕΛΛΑΣ : 36.96 εκ. ευρώ
ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ : 25.55 εκ. ευρώ
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα έγγραφα, που είχαν διαβιβαστεί το 2012, διευκρινιζόταν ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου – που εμφανιζόταν να κατέχει τις ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE, PROTERGIA AE - είχε, αθροιστικά, οφειλές ύψους 182.66 εκ. ευρώ, ενώ φέτος έχει ήδη 187,75 εκ. ευρώ. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει την ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.
Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται προφανές για ποιο λόγο ο ρωσικός κολοσσός απέσυρε το ενδιαφέρον του :
Ποιος, άλλωστε, θα έβαζε τα χρήματά του σε μια επιχείρηση, που έχει λαμβάνειν – άγνωστο πότε – συνολικά σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ (298), δηλαδή ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 12% του φετινού στόχου των ιδιωτικοποιήσεων ; Και, επιπλέον, του ζητάνε στην ουσία να κάνει τον... εισπράκτορα αυτών των χρεών (αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Gazprom, με δηλώσεις του) ;
Ποιος, άλλωστε, θα έβαζε τα χρήματά του σε μια επιχείρηση, οφειλέτες της οποίας προσπαθούν με κάθε τρόπο να πετύχουν κούρεμα – αν όχι πλήρη διαγραφή – των χρεών τους ; Δηλαδή, να φάνε τα χρήματα της ΔΕΠΑ, όπως έφαγαν ήδη δεκάδες εκατομμύρια από τη ΔΕΗ ;
Και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό ; Με την αποτυχία και ακύρωση κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει σε πλήρη και... αγαστή συνεργασία με τους γνωστούς αγνώστους... “λειτουργούς” του Δημοσίου.
Με δεδομένο ότι ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι 2,6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτού επρόκειτο να καλυφθεί από τα έσοδα της πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (και για το διαχειριστή αποσύρθηκαν οι Ρώσοι της Sintez και έμεινε μόνο η αζέρικη Socar), το ζητούμενο πλέον είναι πώς θα καλυφθεί η τρύπα, που αναμένεται να προκληθεί από την αποτυχία του διαγωνισμού.
Και, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο ;
Μα, φυσικά, ξανά ο ελληνικός λαός. Με μέτρα, όπως νέοι φόροι και μειώσεις μισθών.
Κάποιοι, δηλαδή, εξακολουθούν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος των φορολογουμένων.
Εμείς θα επανέλθουμε με στοιχεία και αποδείξεις.
Γιατί, τα παιχνίδια αυτά είναι πολύ μεγάλα και παίζονται στις πλάτες όλων μας.
Διαβάστε ακόμα : Gazprom : Δε λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις
Οι μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν 300 εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ