Τι θα φέρει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής

Ο λόγος που ασχολούμαστε με αυτή την αύξηση είναι ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η σημαντικότερη εταιρία που είναι εισηγμένη στο ΧΑ, η τιμή της επηρεάζει σοβαρά τις τιμές στο ΧΑ, και η Τράπεζα αυτή σημαίνει πολλά για την υπερηφάνεια του μέσου Έλληνα. Ειναι φυσικό πολλοί Έλληνες να έχουν ή να θέλουν κάποια στιγμή να έχουν μετοχές της ηγετικής αυτης εταιρίας. Είναι ομως η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Ελληνικών Τραπεζών, περιλαμβανομένης της Εθνικής, εύκολο να αποτιμηθεί από τον μέσο Έλληνα που κατέχει μετοχές ή σκέφτεται να αποκτήσει; Η απάντηση είναι όχι. Το γιατί θα το δούμε παρακάτω.

  1. H Εθνική θα εμφανίσει αυξημένα κέρδη στο μέλλον;

Αυτό εξαρτάται από τα έσοδα , τα κόστη και τις απομειώσεις κεφαλαίων που έρχονται. Ας δούμε πρώτα το κόστος. Ως τώρα, από την μελέτη των δεδομένων της Τράπεζες, φαίνεται ότι μειώθηκε το ‘εργατικό κόστος’ της Τράπεζας το 2012 σε ποσοστό πάνω από 10% μέσα από την μείωση μισθών που επέβαλλε η Τρόικα και η κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η μείωση μισθών θα συνεχιστεί, διότι θα συνεχιστεί η λιτότητα, και η νέα συλλογική σύμβαση τραπεζοϋπαλλήλων προβλέπει χαμηλότερους κατά 10% μισθούς στο μέλλον. Όμως τα σχέδια για αθρόες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων από Σεπτέμβριο 2013, θα συνοδευτούν από επιπλέον ποσά αποζημιώσεων που σαφώς θα επηρεάσουν κέρδη για τα επόμενα 2 χρόνια, αρνητικά. Το όφελος από τις απολύσεις θα φανεί από το 2015 και μετά. Τα έσοδα της Τράπεζας, σύμφωνα με την ‘μελέτη’ που εμφάνισε η χώρα σε αναλυτές και επενδυτές θα εμφανίζονται ευνοημένα από την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας που θα έρθει από το...2014. Σε μία ‘ανάλυση’- που θυμίζει τις αναξιόπιστες αναλύσεις ΔΝΤ, ΕΕ κλπ συμβούλων ‘προβλέπει’ αύξηση ΑΕΠ κατά το 2014, 15 και 16. Καλό είναι να κρατάμε ‘μικρό καλάθι’ σε αυτές τις προβλέψεις, όχι γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει από ύφεση, αλλά επειδή ουσιαστικά η ΟΠΟΙΑ ανάπτυξη είναι συνάρτηση πολιτικών παραγόντων. Αν ανατραπεί η Μέρκελ στις προσεχείς Γερμανικές εκλογές, ανατρέπεται η σκληρή λιτότητα και τα καλά σενάρια κερδίζουν πιθανότητες. Αν επανεκλεγεί η Μέρκελ, η Ευρώπη εισέρχεται σε βαριά ύφεση ίσως παρόμοια με εκείνη των ΗΠΑ την δεκαετία του 1930. Υπό κλίμα ύφεσης σε Γερμανία-Γαλλία-Ιταλία, μην περιμένουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα. Άρα, ας είμαστε επιφυλακτικοί εκεί. Με μια φράση, όσο πιθανό είναι κάποιος να προβλέψει το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, άλλο τόσο και τις προοπτικές της Ελλάδος και τα έσοδα της Εθνικής.Πάντως η τιμή της μετοχής σε σχέση με τα κέρδη όταν η Τράπεζα επιστρέψει σε ουσιαστικά κερδοφόρα λειτουργία είναι χαμηλή.

  1. Η αύξηση περιλαμβάνει ‘reversesplit’. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό είναι, παραδόξως, το απλούστερο ερώτημα. Μαζεύουν 10 παλιές μετοχές, η τιμή δεκαπλασιάστηκε και έχεις μία μετοχή τώρα. Χρηματιστηριακό αποτέλεσμα; Μηδέν. Γιατί το κάνουν; Συνήθως το ReverseSplit γίνεται διότι βοηθάει αν ακολουθεί πτώση τιμής, το ανάποδο από ότι στο split, έτσι αν πέσει η τιμή χαμηλότερα, δεν κινδυνεύει να βγεί ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ; Τρομακτικό; Ίσως. Η επένδυση στο ΧΑ μοιάζει περισσότερο με το ΜΠΑΤΖΙ-ΤΖΑΜΠΙΓΚ παρά με ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ. Αυτό το ξέρουν όσοι επενδύουν. Όμως η πτώση δεν πρέπει να μας τρομάζει. Ο επενδυτής, αν συνδυάζει ΜΕΤΡΗΤΑ με ΜΕΤΟΧΕΣ, μπορεί να βγάλει χρήματα σε πτωτικές αγορές, αγοράζοντας από τους πανικόβλητους που πουλάνε, και πουλώντας όταν άλλοι αγοράζουν στο τρίτο limit-up. Άρα μας υποψιάζει για το τι πρέπει να κάνουμε, δεν μας αποτρέπει στο να αγοράσουμε μετοχές.

  1. Μείωση Ονομαστικής τιμής. Είναι καλό;

Το σκοτεινό σημείο της ΑΜΚ της Εθνικής είναι εκεί ότι μειώνουν την ονομαστική τιμή στα 0.30 ΕΥΡΩ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή μπορεί να πέσει από τα 4,5 ευρώ που είναι τώρα στα 0,15 ΕΥΡΩ χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Επίσης σημαίνει ότι ο μέτοχος έχει πλέον μετοχές μικρής ονομαστικής αξίας, πράγμα όχι καλό.

  1. Τι είναι τα ‘Warrants’; Ποιά ειναι η αξία τους;

Τα Warrants ειναι δικαίωμα αγοράς μετοχών σε συγκεκριμένη τιμή. Η αύξηση θα επιτρέψει να έχει κάποιος warrants ανά μετοχή. Ουσιαστική η αξία τους θα σχετίζεται με το πόση είναι η τιμή μετοχής. Καθώς τα warrants θα διαπραγματεύονται ορισμένες μέρες (κάθε 6 μήνες), θα υπάρχουν διακυμάνσεις των τιμών τω μετοχών σε σχέση με τα warrants. Οσοι ασχολούνται με τα Χρηματοοικονομικά γνωρίζουν ότι η αξιολόγηση των warrants είναι δύσκολη άσκηση. Πρέπει να υπάρχουν δεδομένα που στην παρούσα φάση μόνο ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον τρόπο που γίνεται η αύξηση ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ τα λεφτά μας για χρόνια και υποχρεωνόμαστε να συνεισφέρουμε συνεχώς χρήματα για να συνεχίσουμε να αγοράζουμε δικαιώματα που μας δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσουμε επί της μελλοντικής τιμής της μετοχής. Αν σταματήσουμε να αγοράζουμε warrants, χάνουμε την αξία τους. Το μυστικό, επομένως, για να κερδίσει κάποιος από τα warrants είναι να διαθέτει όχι μόνο ΜΕΤΟΧΕΣ αλλά και πάντα ρευστότητα στην άκρη για τι μελλοντικές αγορές warrants. Έτσι παίρνουμε ένα ‘ετήσιο μπόνους’, εφόσον η τιμή μετοχής είναι πάνω από την τιμή του warrant όταν πουλάμε μετοχές. Πάντως, η συνεχής έκδοση μετοχών, λόγω χρήσης των WARRANTS, οδηγεί σε αρνητική επίπτωση στη τιμή, καθώς τα ‘κέρδη ανα μετοχή’ θα μειώνονται. Εν ολίγοις όποιος μπαίνει τώρα στην αύξηση μετοχής, είτε ‘παντρεύεται την Εθνική’ επί χρόνια, ή θα βλέπει την τιμή της μετοχής του να επηρεάζεται αρνητικά από την συνεχή έκδοση νέων μετοχών λόγω ΧΡΗΣΗΣ των WARRANTS των άλλων μετόχων!

  1. Συμπέρασμα

Η αύξηση προϋποθέτει δυνητική ρευστότητα του νέου μετόχου. Φυσικά, όπως σε κάθε αύξηση, αν κάποιος δεν έχει ρευστότητα αλλά διαθέτει μετοχές και θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση, στην διάρκεια της αύξησης θα μπορούσε να μειώσει λίγο τη θέση του σε μετοχές ή δικαιώματα ώστε να έχει ρευστά και να συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις.Αν εκτιμάτε ότι οι προοπτικές της τράπεζας είναι καλές, καλό είναι να μπείτε στην αύξηση αλλά και να υπολογίζετε από τώρα ρευστότητα για την αγορά warrants στο μέλλον-άρα να βάλετε και ρευστά στην άκρη. Από την άλλη, η μείωση της ονομαστικής τιμής, αν συνδυαστεί με το μπλοκάρισμα των χρημάτων των μετόχων επί πολλά έτη, με το κόλπο των warrants, και με τις άλλες λεπτομέρειες της αύξησης, οδηγεί σε ένα ευρύτερο συμπέρασμα. Καλό είναι κάποιος να κρατάει επιπλέον (όχι μόνο για warrants) ρευστά και μετά τη αύξηση, η αγορά δεν θα είναι μόνο ανοδική στους επόμενους μήνες... ενδεχομένως θα συμφέρει κάποιος να πουλάει μετοχές σε περίοδο διακυμάνσεων και να τις ξαναγοράζει αργότερα κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών όπου οι συνθήκες αγοράς ίσως είναι ασταθείς καθώς κανένας δεν θα έχει λόγο να κρατήσει τις τιμές μετοχών υψηλά αφού θα έχουν λήξει οι αυξήσεις κεφαλαίου.

* Ο Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)