Πρώτο βήμα ανακεφαλαιοποίησης από Alpha Bank

Την αρχή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς έκανε η Alpha Bank την Τρίτη το πρωί.

Έτσι, η 2η επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank αποφάσισε με πλειοψηφία 98,41% το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τραπέζης ύψους 4,6 δισ.

Σε ό, τι αφορά την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Η τιμή διάθεσης βάσει νόμου είναι ίση ή κατώτερη με : α) το 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ημερών διαπραγμάτευσης, και, β) την τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά την τελευταία συνεδρίαση.

Με την υπόθεση ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή της Alpha Bank κατά τις τελευταίες 50 ημέρες διαπραγμάτευσης πριν την ανακοίνωση των όρων είναι 1.00 ευρώ, τότε η τιμή διάθεσης θα είναι στα 0,50 λεπτά.

Αν υπάρξει πλήρης συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, προβλέπεται να εκδοθού για τους ιδιώτες μετόχους 914,2 εκατομμύρια νέες μετοχές με αξία 0, 50 λεπτά - δηλαδή 457.1 εκατομμύρια προς 0,5 -, που συνεπάγεται αναλογία νέων προς παλιές μετοχές 1.7, πολλαπλασιαζόμενη επί 1,7.

Έτσι, ένας μέτοχος που κατέχει σήμερα 100 μετοχές, θα χρειαστεί να πάρει 171,1 μετοχές ώστε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του ή σε διαφορετική περίπτωση, να επενδύσει συνολικά 85.5 -171 μετοχές x 0,5 -.

Η Alpha Bank αξιοποιεί τη θετική καθαρή της θέση άνω των 2 δισ., καθώς και το γεγονός ότι διαθέτει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Όφελος και από τις συνέργειες με την Εμπορική για όσους συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση

Οι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επωφεληθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, τόσο από την καθαρή της θέση, αλλά και από τις συνέργειες που θα προκύψουν με την Εμπορική Τράπεζα, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια το χρόνο.

Η τράπεζα παρουσιάζει ως ιδιαίτερα ελκυστική την επένδυση σε μετοχές της, λόγω της πλεονεκτικής κεφαλαιακής θέσης που κατέχει σε συνδυασμό με τα κίνητρα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CT1) περίπου 8 δισ. και θα είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη μεταξύ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, διαθέτοντας επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων.

Οι ιδιώτες θα καλύψουν το 10% της ανακεφαλαιοποίησης

Η Alpha θα αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με έκδοση κοινών μετοχών, με τους ιδιώτες να καλούνται να καλύψουν έως το 10% του συνόλου, αξίας 457 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης δεν αποκλέίεται το ενδεχόμενο να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας 93 εκατομμυρίων. Σημειώνουμε ότι τα δικαιώματα προτίμησης (Rights) αφορούν μόνο το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και όχι το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 4,6 δισ. Πιο συγκεκριμένα, οι μέτοχοι καλούνται να καταβάλουν για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή 86 λεπτά - 457,1 εκατομμύρια προς 534 εκατομμύρια, - που είναι ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών - , έναντι 8,6 ανά μετοχή που θα ίσχυε για να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των 4,6 δισ.

Επίσης, όσοι μέτοχοι ασκούν δικαιώματα προτίμησης της αύξησης κεφαλαίου, λαμβάνουν δωρεάν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), τους οποίους εκδίδει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις μετοχές που θα κατέχει. Λόγω του περιορισμού της συμμετοχής στην αύξηση στο 10% - 12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές - , εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%).

Οι μέτοχοι για κάθε μετοχή που αγοράζουν, αποκτούν το δικαίωμα αγοράς εννέα μετοχών της Τραπέζας, οι οποίες βρίσκονται στη κατοχή του ΤΧΣ και μάλιστα σε προκαθορισμένη τιμή.

Δυνατότητα απόκτησης δέκα μετοχών, έχοντας επενδύσει μόνο σε μία

Εάν εν τω μετξύ μέχρι να αγοράσουν τις εννέα μετοχές η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής που αγόρασε θα έχει πολλαπλασιασθεί. Για παράδειγμα, επενδυτής που συμμετέχει στην αύξηση μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης. Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης, το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%, διπλασιάζοντας την επένδυσή του. Έτσι, μέσω των warrants δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία.

Η αξία των warrants που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μίας νέας μετοχής. Αποτιμήσεις που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 0,40 έως 1,20 ευρώ. Τα warrants θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα τεθούν άμεσα προς διαπραγμάτευση. Στο διάστημα αυτό οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μια απλή χρηματιστηριακή πώληση. Εάν διατηρήσουν τα warrants θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης.

*Σημειώνεται ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν εντός πενταετίας και το ΤΧΣ δε μπορεί να διαθέσει τις μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση για 3 χρόνια.