Όταν η Γερμανία διέσωζε τις τράπεζές της μέσω… Ουάσινγκτον

Την ώρα, που οι Βρυξέλλες προωθούν πλέον – με τις ευλογίες και τις κατευθύνσεις του Βερολίνου - το μοντέλο της διάσωσης των τραπεζών εκ των έσω (bail in), δηλαδή με κόστος των ίδιων των καταθετών των συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, καλό θα ήταν να θυμίσουμε πώς η ίδια η Γερμανία είχε αποδεχθεί με περισσή ευκολία τη διάσωση των τραπεζών της, την περίοδο 2008 – 2009, με τα λεφτά των… άλλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα στοιχεία είχαμε παρουσιάσει από το περασμένο φθινόπωρο στο news.gr, με τη βοήθεια του επικεφαλής οικονομολόγου της Blacksummit FG, Γιάννη Χαραλαμπάκη. Τι δείχνουν ; Ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα – και κατά συνέπεια και η Γερμανία – θα είχαν καταρρεύσει αν η FED δεν είχε βοηθήσει τις βασικές τράπεζες της χώρας το 2008. Πώς έγινε αυτό ;  

Μέσω της τροφοδοσίας με ρευστότητα από την Ομοσπονιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ας δούμε τα στοιχεία του Αμερικανικού Ελεγκτικού Κυβερνητικού Γραφείου, που διενήργησε έλεγχο για τις μεγάλης έκτασης ενισχύσεις την περίοδο 2008-2009.

 

 

 

 

 

 

Από αυτό τον πίνακα, καταγράφουμε σημαντικές παρατηρήσεις :

Πρώτον, ότι υπάρχουν επτά γερμανικοί οίκοι, οι οποίοι δέχθηκαν βοήθεια.

Δεύτερον, ότι μεταξύ αυτών, που ενισχύθηκαν, συμπεριλαμβάνονται και οι πιο επιφανείς τράπεζες, όπως η Deutsche Bank.

Τρίτον, ότι τα ποσά που έχουν δοθεί είναι τεράστια.

Τέταρτον, ότι αν δεν υπήρχε η FED για να βοηθήσει αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα, αυτά θα είχαν πτωχεύσει... που σημαίνει ότι η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχαν οδηγηθεί σε depression.

Όπως φαίνεται, οι αριθμοί αυτή τη φορά λένε την αλήθεια:

Η Dresner έλαβε 123 δισεκατομμύρια δολάρια, η Bayerische 108, η West LB 78, η Deutsche Bank 77, η HSH 53 δισ. δολάρια, η Commerzbank 51, και η Hypo 47 δισεκατομμύρια, σε σύνολο 531 δισ. δολαρίων.

“Ήταν τα οικονομικά των γερμανικών τραπεζών σε τάξη ;
Ήταν αυτές οι τράπεζες βιώσιμες ;
Θα είχαν επιβιώσει από το χρηματοοικονομικό τσουνάμι χωρίς την αμερικανική βοήθεια ;
Θα ήταν σήμερα ζωντανές αν δεν υπήρχε η FED να τις ενισχύσει ;
Θα είχαν αναπτυχθεί και θα υπαγόρευαν σήμερα την πολιτική τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την αμερικανική βοήθεια, που τις κράτησε εν ζωή ;”.

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, που τίθενται πιεστικά και κατ΄ επανάληψη από τον οικονομολόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 531 δισεκατομμύρια δολάρια προκύπτουν μόνο από ένα κομμάτι του ελέγχου της GΑΟ. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να πούμε ότι το συνολικό ποσό προς τις γερμανικές τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερο.