Τι σημαίνουν τα warrants για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Έως τις 16 Απριλίου εκτιμά η Alpha Bank ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες εγκρίσεις από τη Γενική Συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ υπολογίζεται ότι η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης θα λάβει χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
 
Δεδoμένης της θετικής καθαρής θέσης της Alpha Bank - άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ -, καθώς και του γεγονότος ότι διαθέτει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι μέτοχοι, που θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα επωφεληθούν επιλέον και των συνεργιών - άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο -, με την Εμπορική Τράπεζα.
 
Εξαιτίας όλων αυτών, εκτιμάται πως οι ιδιώτες επενδυτές θα μπουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στην αύξηση, αφού στην τράπεζα υπολογίζουν ότι - μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης - η Alpha Bank θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων, περίπου 8 δισ. ευρώ και θα είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη εκ των
συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, αφού θα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Alpha καλεί τους ιδιώτες να καλύψουν έως το 10% του συνόλου, δηλαδή 457 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση, μπορεί να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας 93 εκατ. ευρώ.
 
Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν οι δωρεάν παρααστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων, τα γνωστά warrants, που εκδίδονται από το Ταμείο Χρηπατοπιστωτικής Σταθερότητας, για τις μετοχές, που θα κατέχει. Λόγω του περιορισμού της αύξησης στο 10% (12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές), εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον
πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%).
 
Ο μέτοχος, δηλαδή, για κάθε μετοχή, που αγοράζει, αποκτά δωρεάν το δικαίωμα αγοράς εννέα μετοχών της τράπεζας, που κατέχει το ΤΧΣ σε προκαθορισμένη τιμή. Εάν, στο διάστημα μέχρι την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής, που αγόρασε, θα έχει πολλαπλασιασθεί.
 
Για παράδειγμα, επενδυτής, που συμμετέχει στην αύξηση, μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης. Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και - αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης - το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%,
διπλασιάζοντας την επένδυσή του. Με άλλα λόγια, μέσω των warrants, δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία, που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές, έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία.
 
Η αξία των warrants, που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ, υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μίας νέας μετοχής. Αποτιμήσεις, που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου, ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 40c έως 1,20 ευρώ. Μάλιστα, καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο Χ.Α. άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μια απλή χρηματιστηριακή πώληση. Εάν διατηρήσουν τα
warrants, θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης (βλέπε το ακόλουθο παράδειγμα).
 
Σημειώνεται ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν εντός πενταετίας και το ΤΧΣ δεν μπορεί να διαθέσει τις μετοχές, που θα προκύψουν από την αύξηση, για 3 χρόνια.
 
Ενδεικτικό Παράδειγμα που επεξηγεί το μηχανισμό της αύξησης και των Warrants
 
Με παραδοχή ότι η τιμή διάθεσης είναι 1 ευρώ ανά μετοχή, ο μέτοχος, που συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει κόστος επένδυσης 1 ευρώ και βρίσκεται να κατέχει μία μετοχή και επιπλέον ένα warrant, με το οποίο μπορεί να αγοράσει 9 μετοχές από το ΤΧΣ στο 1 ευρώ (αυτό το κόστος προσαυξάνεται για κάθε έτος, που διακρατείται το warrant). Όταν εξασκήσει το warrant, καρπώνεται τη διαφορά της τιμής, στην οποία διαπραγματεύεται η μετοχή τότε, και της τιμής διάθεσης περίπου.
 
Δηλαδή, αν η τιμή είναι 1,1 ευρώ, το κέρδος διαμορφώνεται σε 0,1 ευρώ και για τις εννέα μετοχές του warrant συν τη μία νέα μετοχή, που προέκυψε από την αύξηση σε 1 ευρώ (10 x €0,1). Έναντι, λοιπόν, της αρχικής του επένδυσης του 1 ευρώ σε μία μετοχή, η απόδοσή του είναι αυτή των δέκα μετοχών, δηλαδή 100%. Το αποτέλεσμα του μηχανισμού είναι ο σχεδόν δεκαπλασιασμός της απόδοσης της μίας μετοχής. Στον παρακάτω πίνακα υπολογίζεται το κέρδος για διαφορετικές τιμές της μετοχής της Alpha, όπως ενδέχεται να διαμορφωθεί μελλοντικά :