Ο επενδυτής, που πήγε στα δικαστήρια τον Ντάισελμπλουμ

Ονομάζεται Φρανς Φάας. Είναι Ολλανδός, από τους πλέον έμπειρους επενδυτές, και με θητεία ως διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες της χώρας του. Αυτή την περίοδο, διαχειρίζεται περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ πελατών του, και – παράλληλα – έχει σημαντικό ακτιβιστικό ρόλο, αναλαμβάνοντας εκστρατεία κατά της εθνικοποίησης της ολλανδικής τράπεζας SNS, που οδήγησε σε κούρεμα 100% των ομολόγων, με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματά τους και πολλοί Έλληνες επενδυτές.

"Δεν ήμουν ομολογιούχος της SNS, συνεπώς, δεν έχω κανένα συμφέρον στην όλη διαδικασία. Είναι, όμως, μέρος της δουλειάς μου να πολεμήσω για τη δικαιοσύνη. Έχω μεγάλη εμπειρία σε ομολογιούχους, είμαι κι εγώ επενδυτής στο Χρηματιστήριο, συνεπώς έχω πολύ καλή γνώση και συνεργάζομαι με κορυφαία δικηγορικά γραφεία στην Ολλανδία", μου είπε, κατά τη συνάντησή μας στην Αθήνα, όπου βρίσκεται για να συντονίσει τις ενέργειες των επενδυτών της χώρας μας.

Στα δικαστήρια, αντίδικος με τον Ντάισελμπλουμ

Ο ίδιος βρέθηκε δικαστικά πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

"Ο Ντάισελμπλουμ είναι ο κατηγορούμενος στην προσφυγή, που έχω κάνει εναντίον της εθνικοποίησης της SNS, γιατί εκπροσωπεί το ολλανδικό Δημόσιο. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εθνικοποίηση μεν – κι αυτό φυσικά είναι μια ήττα για μένα -, αλλά, φυσικά, αυτό που  απορρίφθηκε είναι η προσπάθεια του κυρίου Ντάισελμπλουμ να μας απαγορεύσει στην ουσία το δικαίωμα να ζητήσουμε αποζημίωση και αυτό είναι δική μας νίκη. Διότι αυτό αφήνει ανοιχτές όλες τις διαδικασίες, πρώτα για την αίτηση αποζημίωσης για την εθνικοποίηση και δεύτερον για κακοδιαχείριση, καθώς και για ελλιπή εποπτεία από την κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας", υποστηρίζει.

Από τους 3500 ομολογιούχους της SNS, που υπάρχουν παγκοσμίως, ο Φάας εκπροσωπεί πάνω από 200, οι οποίοι έχουν χάσει 130 εκατομμύρια ευρώ.

"Έχουμε κάνει έφεση με το επιχειρηματικό επιμελητήριο, που θα εκδικαστεί στις 22 Απριλίου, όπου στην ακρόαση περιμένουμε ότι το επιμελητήριο θα υποδείξει ειδικούς για να ερευνήσουν τις αναφορές για τις μαύρες τρύπες στο real estate της τράπεζας και το γεγονός ότι – παρά την αναγκαιότητα εθνικοποίησης του πιστωτικού ιδρύματος – δεν υπάρχουν χρήματα για τους ομολογιούχους".

Τι θα γίνει με τους Έλληνες ομολογιούχους

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της χώρας μας, όπου τα ομόλογα πουλήθηκαν από την HSBC, ο ίδιος συναντήθηκε ήδη με το νομικό τμήμα του ελληνικού παραρτήματος. "Στην Ελλάδα, οι αποδείξεις, που έχω μέχρι στιγμής, δείχνουν πως η HSBC σίγουρα έχει κάνει λάθη. Με διαβεβαίωσαν, πάντως, πως είναι μια υπεύθυνη τράπεζα, πως ερευνούν το θέμα και θα ολοκληρώσουν την έρευνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, και μου υποσχέθηκαν πως - αν βρουν την ύπαρξη λαθών και παραλείψεων στην τράπεζα - θα αποζημιώσουν τους ομολογιούχους».

Ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική κίνηση την προσφυγή των ομολογιούχων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς θεωρεί πως – αν διαπιστωθεί ανεπαρκής πληροφόρηση και επιθετικές πωλήσεις – τότε θα ήταν σοφό εκ μέρους όλων να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Επιπλέον, σημειώνει με νόημα ότι "αν το ολλανδικό δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της αποζημίωσης των Ολλανδών επενδυτών, αυτό θα ισχύσει για όλους τους ομολογιούχους παγκοσμίως, καθώς οι τίτλοι υπάγονται στο ολλανδικό δίκαιο. Έχουμε πελάτες στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Νότια Αμερική. Συνεπώς, αφορά σε όλους όσους αγόρασαν τα ομόλογα".

"O Ντάισελμπλουμ παραπλάνησε τις αγορές"

Σε ό,τι αφορά τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και το κλίμα εναντίον του, μετά και το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και τις μετέπειτα δηλώσεις του, ο Φάας υποστηρίζει πως το πρόβλημα είναι πως "ο κύριος Ντάισελμπλουμ λειτουργεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με υπερβολική σιγουριά. Είναι υπό μεγάλη πίεση και νομίζω πως αυτό που πρέπει να μάθει, είναι ότι πρέπει να σκέφτεται πριν ενεργήσει. Θέλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος. Αν χάσεις λεφτά, πάντα βρίσκεις κάποιον να κατηγορήσεις. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, είναι τόσο περίεργο ότι μια εβδομάδα πριν από την εθνικοποίηση, ο Ντάισελμπλουμ δήλωνε στο Κοινοβούλιο πως δεν σκεφτόταν την εθνικοποίηση της SNS : "Όχι, τώρα δεν σκέφτομαι την SNS. Μιλάω για άλλες περιπτώσεις, στο μέλλον", έλεγε. Συνεπώς, παραπλάνησε τις αγορές. Γι΄ αυτό και μέχρι το τέλος τα περισσότερα ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 60 με 80%. Σκεφτείτε το και μόνοι σας. Αν η αγορά είναι καλά πληροφορημένη, ότι η τράπεζα είναι χρεοκοπημένη ή υπό εθνικοποίηση, τα ομόλογα θα διαπραγματεύονται στο 10 ή 15%. Αυτή είναι η μεγάλη αποτυχία του κυρίου Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παραπλάνησε τις αγορές".