Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο

Στα θετικά πρόσημα επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις χθεσινές του απώλειες, χάρη στο “ράλι” του τραπεζικού κλάδου, που προκάλεσε η εξασφάλιση της εξαγοράς των υποκαταστημάτων των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, πιθανότατα την Πειραιώς.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 930,53 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,61%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Η "Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή" σχολιάζει: "Ακόμη μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων και συγκινήσεων η σημερινή με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,61% παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες που ξεπερνούσαν το 1,3%. Η καθαρή πάντως αξία των συναλλαγών ήταν και πάλι περιορισμένη και διαμορφώθηκε στα 45εκ€. Το «γύρισμα» της αγοράς οφείλεται κυρίως στις σχετικά αισιόδοξες δηλώσεις των Κυπρίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί η τελική πολυπόθητη συμφωνία. Από την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεχώρισε ο τίτλος της Τραπέζης Πειραιώς με κέρδη της τάξεως του 20,21% καθώς φήμες θέλουν την τράπεζα να αποκτά το ελληνικό κομμάτι των Laiki Bank και Τράπεζης Κύπρου. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,92%. Από τους υπολοίπους δεικτοβαρείς τίτλους ξεχώρισαν αυτοί των ΔΕΗ και Βιοχάλκο με κέρδη της τάξεως του 7,22% και 6,63% αντίστοιχα”.

Ανάμικτο είναι την ίδια στιγμή το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει κέρδη 0,51% και τον CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται κατά 0,13%, ενώ αντίθετα πτωτικά κινείται ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε ποσοστό 0,11%.

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στη Γουολ Στριτ μέχρι τώρα, καθώς τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν κολοσσοί όπως η Nike ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Και οι τρεις κύριοι δείκτες κινούνται ανοδικά σε ποσοστό άνω του 0,45%.

Έντονα ανοδικά κινείται την ίδια στιγμή το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς προεξοφλείται η επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2982 (+0,64%).