Επιστροφή “στο κόκκινο” για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στα αρνητικά πρόσημα επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεασμένο από τις εξελίξεις στην Κύπρο και την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 924,86 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,63%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 44 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Με περιορισμένες απώλειες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της ..νευρικότητας των επενδυτών που προκαλεί η αβεβαιότητα στην Κύπρο και να κλείνει τελικά με απώλειες της τάξεως του 0,63% «μαζεύοντας» σημαντικό μέρος των απωλειών στο call auction. Η καθαρή αξία των συναλλαγών ήταν πάντως εξαιρετικά περιορισμένη εν αναμονή των εξελίξεων στη Μεγαλόνησο αλλά και εν όψει της επερχόμενης τριήμερης αργίας και διαμορφώθηκε στα 44εκ€. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως οτι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και παρά την αρνητική πολιτική συγκυρία ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,27%. Σε θετικό έδαφος έκλεισε και ένας σημαντικός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων μεταξύ των οποίων οι ΟΤΕ (+1,92%), ΔΕΗ (+3,83%), ΕΛΠΕ (+1,38%), ΜΠΕΛΑ (+4,88%)”.

Αρνητικό το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όχι μόνο λόγω των ανησυχιών για την Κύπρο, αλλά και λόγω της απρόσμενης συρρίκνωσης της γερμανικής βιομηχανίας για το μήνα Μάρτιο. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,85%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,07%, ενώ ο CAC 40 κατά 1,62%.

Οι ανησυχίες για την Κύπρο επηρεάζουν και τη Γουολ Στριτ, με τους τρεις κύριους δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 0,35%.

Ελαφρώς πτωτικά κινείται την ίδια στιγμή το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2901 (-0,25%).